След съобщението за 24% спад на продажбите на операционната система Windows през изминалото тримесечие, най-голямата софтуерна компания в света Microsoft се прости с 5.7 процента от пазарната си стойност.

Освен намалелите с една четвърт продажби, компанията на Бил Гейтс трябваше да признае и за по-ниски очаквани печалби. По-рано конкурентите на Майкрософт в сектора Google и Intel излязоха с позитивни отчети.

Обяснението е, че в развитите икономики се наблюдава насищане на пазара и основният ръст идва от развиващите се страни. А там цените на софтуера са по-ниски, пиратството по-разпространено, така че приходите от Windows закономерно спадат.

Акциите на Microsoft във Франкфурт паднаха с 3.8% тази сутрин. Като цяло акциите на борсата Nasdaq се покачиха с 13% от 15 април, когато производителят на чипове Intel създаде биче настроение в индустрията, представяйки пред инвеститорите отлична прогноза за печалбите си.

От Microsoft са заявил, че твърдо държат на офертата си да купят Yahoo! за $44.6 млрд., не възнамеряват да предлагат повече пари и ако от Yahoo не реагира до края на този уикенд, Microsoft ще опита да превземе целта си по друг начин, включително да подмени някой в борда на Yahoo. Или пък ще се откаже от поглъщането на големия Интернет портал.

Компанията на Гейтс през третото тримесечие е спечелила с 11% по-малко, $4.39 млрд. Приходите са без промяна, $14.5 млрд. Според Microsoft за това тримесечие трябва да се очакват продажби между $15.5 млрд. и $15.8 млрд.

Над 90% от компютрите в света използват Windows. Обаче продажбите на операционната система вместо да нараснат паралелно с ръста на продажби на компютри, са намалели до $4.03 млрд. за тримесечието.

В Интернет загубите на Microsoft се увеличават до $228 млн., макар продажбите да нарастват. Най-популярната интернет търсачка е тази на Google, Yahoo са втори. Microsoft засега се задоволява с трето място.