На заседание на ръководството на ЧЕЗ България вчера следобед  бе взето решение компанията да започне да изпраща предварително фактурите за консумираната електроенергия в непрозрачни пликове от края на август 2007 г, съобщи пресцентърът на дружеството.

Поради големия брой клиенти (около 2 милиона) и необходимостта от техническа подготовка, компанията ще започне  изпращането на сметката най-напред в столицата.

Стремежът на ЧЕЗ е от края на тази или началото на следващата година съобщенията да бъдат разпространявани в цяла Западна България.

Така ЧЕЗ ще е първата фирма за доставка на електрическа енергия, която ще информира клиентите си предварително за размера на сметката им.

Изпращането на предварителни съобщения за сметките за електроенергия беше практика само в София, която беше временно спряна, за да защити личните данни на клиентите, според препоръките на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и Омбудсмана на Р България г-н Гиньо Ганев.

За тази цел, още в началото на юни, компанията обяви обществена поръчка за избор на изпълнители за отпечатването и за разпространението на фактурите за консумираната електроенергия в непрозрачни пликове.

Резултатите от процедурата ще бъдат обявени на 27 юли.