Все по-странно изглежда борбата на държавата с онези, които ощетяват бюджета на държавата чрез укриване на акцизи, невнасяне на данъци от укрити продажби на горива, ако се съди по отговора на министъра на финансите Горанов на днешния парламентарен контрол.

Всички си спомняте доклада от преди седмица, в който се казваше, че България губи над 1.1 милиарда от неотчетени акцизни стоки и неотчитане на продадени количества горива. Тогава бе прието решение, да се поставят еднотипни апарати на всички, за да измерват еднакво и да няма разлики в показанията. Или, въобще да се поставят измервателни уреди.

Тогава бяха направени предложения за мерки за предотвратяване на контрабандата.

Идеята е добра, НО!

На въпрос в парламентарната зала: Какви са предприетите стъпки и до колко време ще влязат в сила промените в закона? И дали това ще се случи през 2015 г., тъй като "някой/неясно кой/ е направил предложение да бъде получена нотификация от ЕС и след 6 месеца да влязат в сила."

Горанов: Тепърва, трябва да бъде изградена система, която не е разработена в ЕС. Системата представлява сбор от процедури, апарати, програмен софтуер. След това тя ще бъде предложена на ЕС за нотифициране и 6 месеца след това ще влезе в сила. "До тогава ще действаме с жива сила."


Това означава, че държавата признава, че предприетите мерки, реално ще се задействат:
- След като бъде разработена системата - неясно кога.
- След като бъде нотифицирана от ЕС - неясно в какъв срок.
- Шест месеца след това.

А на вас стана ли ви ясно кога ще се случи това?