В седмицата, в която в България всичко бе електроенергия и цената на тока, редно и сякаш логично бе, в пространството да изплува и мнението на бившия енергиен министър Румен Овчаров. Това се случи тази сутрин, като той се оказа в "челюстите" на Дияна Найденова, участвайки в предаването й "Карай направо" по Нова телевизия.

"Ще се борите ли за изключването на Кадиев от партията?", бе първия въпрос на Найденова, във връзка с насрочения за утре "пленум на истината", на БСП.
"Не, не мисля, че ще се занимаваме с това, а и не мисля, че е полезно за партията."

Овчаров твърдо отрече да е от хората които внасят разкол и брожения, както и да че интригантства в партията. Той отрече, че и е от заткулисните, дърпащи конците в партията, поради факта, че заедно с Румен петков са били "отстреляни".

Овчаров припомни, че юни 2007 г. си е подал оставката поради факта, че в тогавашното правителство не е било ясно кой и по какъв начин определя икономическите и политическите решения, както и че не е искал да бъде в правителство манипулирано от друга политическа сила/визирайки ДПС, "поради липса на друга партия"/.

Социалистът отрече с "глупости", да е бил замесен в проектите "Белене" и "Цанков камък", прехвърляйки отговорността, че тези проекти са започнали по времето на двойната коалиция/ДПС-НДСВ/. Те, в състава на тройната коалиция просто ги били наследили.

Според него, въпреки, че по това време за Цанков камък са били дадени "една огромна сума пари", ако се продължи и завърши, той ще се изплати в рамките на 15 години, ако произвежданата енергия/80 мегавата/ му се изкупува на цената на малките водни електроцентрали. Все пак, той не отрече, че проектът струва към момента според "министърката" около 800 млн. евро, а е трябвало да струва, около 400 млн. евро.

Странно, а и неясно колко логично,  прозвучаха думите му, че след като операта в Сидни се е оскъпила като проект 15 пъти, защо един проект в енергетиката да не се оскъпи поне 2 пъти, или колкото е нообходимо пъти? При такива проекти било нормално те да се оскъпят заради инфлацията и вложения в тях ресурс.

Овчаров отклони вниманието от приказките си, прехвърляйки разговора към Яне Янев, който през 2012 г. си "лягаше и ставаше с енергийната мафия", а сега е съветник на Борисов по корупцията.

"В Белене потънаха 1.4 млрд лв., като повече от 1/3 потънаха по времето на правителството на Бойко борисов. Допълнително за Белене са изразходвани 1 млрд. долара по подготовката на площадката по времето на социализма. Сега ще потънат още 1 млрд. евро "не дай си боже", заради претенциите на руската страна към България", добави Овчаров.

"Вместо да имаме един или два реактора, ние имаме 1400 мегавата фотоволтаици, които произвеждат електроенергия, приблизително 10 пъти по-скъпо, отколкото щеше да я произвежда Белане", оплака се Овчаров.

Според него, дадената отсрочка за определяне цената на тока е безсмислена, като "просто се изчаква навлизане в летния период, когато темата няма да е толкова актуална"

Той бе донякъде съгласен със становището на Кирил Домусчиев, че цената на тока не може да се вдига за бизнеса,тъй като практиката в Европа показва, че цената за бизнеса там е по-ниска от цената на тока за битовите производители. Това, с което не бе съгласен, е начина по който той аргументира претенциите си за невдигане цената на тока.

На въпроса на Найденова, "Става ли министърката?", Овчаров обобщи: "Да прави ревизии, според мен очевидно става, още повече, че тя е доказала че ако й се възложи задача какво да докаже с тези ревизии... го доказва".

"Така че, ако сега й е възложена правилната задача с ВЕИ-тата, то някои хора ще имат тежки проблеми"

Прогнозата на Овчаров за това какво ще се случи и какво ще се промени през следващия месец е НИЩО. Дори да бъдат приключени проверките в следващите две седмици, то ще има обжалвания, ще тръгнат дела, така че плащанията към НЕК от ВЕИ-тата едва ли ще тръгнат веднага.