Помощникът на президента на РФ, Сергей Ястржембский, е заявил, че Русия няма да ратифицира Енергетическата харта, предава РИА Новости от Москва.

Според него ратификацията няма да се състои „нито сега нито утре", визирайки предстоящата среща ЕС - РФ в Хелзинки на 24 ноември. Русия не е удовлетворена нито от Хартата, нито от транзитния протокол към нея. „В този вид, в който съществуват договорът и протоколът, те няма да бъдат ратифицирани от Русия и Европейският съюз добре знае това", каза официалното лице пред журналисти в сряда.

Има възможност съществуващият документ да се преразгледа и да се подготви нова редакция. Възможни са и други пътища, като например предложението на ЕС в текста на документа за стратегическо партньорство да се формулират принципите на сътрудничество между РФ и ЕС в сферата на енергетиката. Тези принципи се основават на декларациите, направени през тази година в Петербург на срещата на Г-8, отбелязва Ястржембский.

Но позицията на някои страни, например Полша, пречи на началото на преговори за партньорство. Полша иска да се снеме ембаргото върху доставката на полски хранителни стоки и санитарна керамика в Русия. Затова Европейската комисия не е готова с нов вариант за споразумение.

Обаче според Ястржембский, няма нищо обезпокоително в това, че до началото на срещата на върха Европейската комисия не е получила мандат за преговори по ново съглашение за партньорство, какъвто Русия има: „Никак не сме се разбързали да подписваме нов договор".

По думите на помощника на президента, съществуващото споразумение е „морално остаряло". Новият базов документ трябва да отразява „промените, които са се случили в ЕС и Русия" - в частност, разширението на Евросъюза. Възможността Русия да стане член на СТО също променя нещата.

Ястржембский е за ново формулиране на икономическото и финансовото сътрудничество, което обаче да носи задължаващ юридически характер за период 10, 15 или 25 години. „Обаче този въпрос още не е решен", обелязва той.

По думите на Ястржембский, по време на срещата на високо равнище в Хелзинки страните ще разменят мнения по въпроса за ново съглашение - неговата структура, съдържание и принципи. „Това ще е интересно и полезно за нас и за нашите партньори".

Преди месец руски анализатори коментираха, че Русия ще подпише Хартата само ако тя облекчи достъпа на руски предприятия на европейския пазар и разреши проблема за обработката и продажбата на суровини от руски предприятия на територията на ЕС. Това обаче няма да стане в скоро време.

Енергийната харта е подписана в Хага през 1991. Тя е създавана да служи като механизъм на сътрудничество между Западна и Източна Европа по енергетичните въпроси. 51 държави от Европа и Азия участват, 17 държави имат статут на наблюдател. Русия е подписала, но не е ратифицирала договора и участва в него на временна основа.

Основните положения на хартата са концентрирани около пет области: защита и насърчение на чуждестранните инвестиции в енергетика, свободна търговия с енергетически материали, свободен транзит по тръбопроводи и мрежи, съкращаване на неблагоприятното десйтвие на енергетическия цукъл върху околната среда, механизми за разрешаване на спорове между държавите и между инвеститори и държава.

Преговорите за подписване на енергетическата харта по транзита са започнали през 2000 г. До края на 2003 е бил подготвен документ за подписване, но след това преговорите са били преустановени.

Президентът Путин по-рано е казвал, че не става дума дали „Русия ще подпише или не", а за съгласие между равностойни партньори по принципни въпроси. Основните възражения на Русия са, че ЕС никак не бърза да отвори транзитния си пазар за нея, а едновременно с това Съюзът натиска Русия да подпише Хартата и да пуска европейските енергетически компании на руския пазар.