Според официалните власти на Саудитска Арабия, страната бележи изключителен ръст в преките чужди инвестиции.

В изказване за пресата председателят на агенция по инвестиции (Sagia)  Ауад Ал-Ауад заяви следното :" Кралството продължава да привлича чужди инвестиции от държави като САЩ, Япония и Европейския съюз."

Според Ауад, ръстът на инвестиции от трети страни, освен изброените, се е повишил от 38% през 2000 до 47% през 2006.

Броят на чуждите инвестиции през 2006 възлиза на  $18.293 млрд. което представлява повишение от 51 % спрямо 2005 докато размерът на местните инвестиции бележи повишение с 9 % стигайки до $33.333 млрд.

Ауад разкри, че Sagia следи инвестиционната среда в Кралството и периодично провежда проучвания за осъществяване на инвестиции в сътрудничество с местни и международни изследователски центрове, включително и Световната банка.

Решението на министерството на търговията и индустрията да намали разходите за установяване  на нови компании на местния пазар ще допринесе в положителна насока за нарастване на броя на инвестиционните компании и ще доведе до удвоявяне на местните инвестиции .

Съгласно важно решение на Висшия икономически съвет, чужденците вече ще могат да инвестират в сектори като застрахователните услуги, търговия на едро и дребно, въздушния и железопатния транспорт както и телекомуникационните услуги в Саудитска Арабия.

Други сектори, които доскоро бяха недостъпни за чужди инвестиции, са дистрибуцията на филми и видео касети, железопътни и въздушни превози на пътници както и услуги свързани със сателитни предаватели.

Интересно е да се отбележи, че в Кралството все още има забрана за чужди инвестиции в добива, сондирането и производството на петрол.