Допитване на центъра за изследване на общественото мнение в Русия (ВЦИОМ) е разкрило изключително странно отношение на руския бизнес към руската власт.

От една страна компаниите заявяват, че са напълно доволни от действащата власт и политическия курс. От друга страна бизнесмените се оплакват от корупция, високи данъци, административни бариери.

Изследването „Състояние на деловия климат в Русия" е проведено с 1200  собственици и топ мениджъри на частни компании. Имало е представители от промишлеността, строителството, транспорта, комуникациите, обслужването и търговията. 30% са представители на едрия бизнес, 50% на средния и 20% на малкия.

Личният бизнес се развива добре според 54% от анкетираните. Колкото по-голямо е предприятието, толкова по-висок е оптимизмът.

Обаче: предприемачите са недоволни от липсата на квалифицирани кадри (52%), данъците са твърде високи за 45% от хората, корупцията пречи на 43%, ръстът на цените е зло за 37%. Интересно е, че прекомерното присъствие на държавата в икономиката прави лошо впечатление само на 3% от бизнесмените.

Използвани са скали за оценка от 1 „много лошо" до 7 „отлично". Най-ниска е оценката за възможността за започване на собствен бизнес (2.88). Степента на защита на частната собственост от закона има бал 2,94. Свободата от корупция получава 3,03.

Според бизнеса в Русия огнището на корупция са правоохранителните органи. Малко по-назад остават местните органи на властта. Странно - колкото по-висок е органът на властта, толкова по-малка е корупцията в него според отговорите на руските бизнесмени. На практика руският парламент е извън подозрения.

Оказва се, че единственото, от което е еднозначно доволен руският бизнес, е политическата ситуация в Русия - 4.27 бала.

Парадоксално, по-голямата част от държавните и обществени институции се оценяват от бизнеса по-скоро със знак минус, най-силно е недоверието към политическите партии, органите на правосъдието и профсъюзите.

Само че президентът има одобрение 5,4 бала, правителството 4,3, армията 4,1.

Експертите на Газета.Ру признават, че това са интригуващи данни. След внимателен анализ било възможно да се реши, че „бизнесът страда от шизофрения - от една страна безумно обича властта, от друга постоянно се оплаква, че е бит".