В държавата се стигна до поредния скандал, като този път в центъра на спора се оказаха обезщетенията на военните и полицаите при напускане на работа. Няма да има намаляване на обезщетенията за военнослужещите от системата на Министерството на отбраната, Националната разузнавателна служба и Националната служба за охрана.

Това съобщи министърът на отбраната Аню Ангелов след заседанието на Министерския съвет, предаде БТА. Той е успял да се противопостави на предложението за намаляване на обезщетенията в армията при пенсиониране на 15 заплати (сега в армията, МВР и ДАНС вземат по една заплата за всяка прослужена година, но максимум 20 заплати). Ограничаването на обезщетенията на хората под пагон бе настояване на партньорите в тристранката, главно на бизнеса.

Ангелов посочи, че цивилните служители в МО при пенсиониране ще получават обезщетения десет, а не двадесет заплати. Онези, които вече са получили обезщетения по Закона за отбраната и въоръжените сили, по Закона за МВР, няма да имат право на повторно обезщетение вече като държавни служители, ако те продължат да работят след освобождаването им от военна служба или от служба в МВР, обясни министърът.

Към момента от 44 000 души в армията 9000 са цивилни служители, а останалите са военнослужещи, уточни Ангелов. Около 2500 души щяха да напуснат системата през последните два месеца, при обезщетения средно 20 000 лева, направете си сметка колко би се натоварил държавният бюджет и бюджетът на Министерството на отбраната, коментира министърът.

В същото време президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че не трябва да се намаляват обезщетенията на хората под пагон в армията и полицията, но може да се помисли за тези, които са административни служители в силовите ведомства. "Отдавна например секретарката на шефа в дадена мина не се води първа категория труд, но миньора продължава да се води първа категория", заяви Димитров.

По-рано днес финансовият министър Симеон Дянков заяви, че на заседанието на Министерски съвет в понеделник е имало допълнителни предложения, които влияят и на МО, и на МВР и ДАНС да има свиване в техните социални плащания.

"За редовите полицаи, които са на улицата, когато напуснат ведомството, ще получават по 20 заплати, докато за другите служители обезщетението ще падне на 10 работни заплати, както е в МФ и в министерството на екологията. "За ДАНС от 20 ще паднат на 15 заплати, защото все пак те работят чиновническа работа. Такава е волята на министрите на МВР, МО и МФ, което обсъдихме вчера тримата министри", беше обяснението на Дянков.