Европейските фондови пазари се понижават за сметка на слабите икономически данни от еврозоната и Китай и предполагаемите ниски продажби на дребно в САЩ.

По обед общият европейски FTSEurofirst 300 се понижи с 0,40 процента, а индексът на " сините чипове" Euro STOXX 50 - с 0,68 процента. Немският индекс DAX спадна с 0,30 процента, британският FTSE 100 загуби 0,67 процента, а френският CAC-40 - 0,39 процента, съобщава Reuters.

Ръстът на промишлената активност в Китай през ноември се забавя, показва официалният индекс PMI.

Цените на металите и златото се понижават, следвайки петрола, който падна до 5-годишен минимум.

Акциите на петролно-сервизната компания Tullow Oil поевтиняха с 5,8 процента, а на добивната BHP Billiton - с 2,4 процента.

Котировките на авиопревозвача EasyJet нараснаха с 0,2 процента за сметка на предполагаемото поевтиняване на горивото, което е 30 от разходите й.

По оценка на Националната федерация за дребна търговия в САЩ, на продажбите в преминалите празнични дни, посветени на Деня на благодарността, се понижили с 11,3 на сто в сравнение с постигнатия миналата година обем от 50,9 млрд. долара.

Акциите на най-големият германски енергиен концерн E.ON поскъпнаха с 4,4 процента след обявения план да се отдели в отделни компании производството на електроенергия, добивът на енергоносители и търговията с тях.

Котировките на телекомуникационната група Altice SA се покачиха с 5,7 процента, защото тя се е договорила за придобиването на португалското поделение на бразилската Grupo Oi за 7,4 милиарда евро.