Американските пазари започнаха деня със спад, продължавайки да заличават ръста от началото на седмицата.

Една от основните причини за това е отчетената днес рекордна загуба от General Motors, както и покачването на цената на петрола и отчетения днес ръст на безработицата в САЩ през юли, която достигна най-високото си ниво за последните четири години.

Широкият индекс на американските компании Standard & Poor's 500 отвори на 1 269.42 пункта и два часа след началото на сесията достигна 1 260.18 пункта или с 0.57% понижение от вчера.

Индексът S&P 500, който е показателен за движението на американските акции въобще, е загубил 19% от стойността си от октомври насам, най-вече заради спада на цените на акциите на финансовите компании.

Индексът на американските топ компании DJIA намалява два часа след началото на сесията с 0.56% до 11 314.27 пункта.

Технологичният индекс NASDAQ COMPOSITE се движи с понижение от 1.11% до 2 299.65 пункта.

General Motors, най-големият автомобилен производител в света, отчете загуба от $15.5 милиарда за второто тримесечие, основно заради спада на продажбите на камиони, пикапи и високопроходими автомобили и заради разходите свързани с обезщетения на съкратените при преструктурирането на компанията работници, като продажбите на компанията са намалели с 18%, до $38.2 милиарда.

Акциите на компанията отбелязват спад с 5.96%, до $10.41, при ниво на отварян от $10.42.

Chevron, втората по-големина нефтена компания в САЩ, отчете рекордна, но по-малка от очакванията печалба за второто тримесечие на годината.

Компанията не е успяла да се възползва в пълна степен от рекордните цени на „черното злато", регистрирани през миналия месец, като е помпала средно 3.5% по-малко, отколкото преди година.

Спадът на потреблението на горива в САЩ е основната причина за сравнително незадоволителния резултат.

Нетните приходи на Chevron са се покачили с 11%, до рекордните $5.98 милиарда или по $2.90 на акция, а продажбите и са нараснали с 48%, до $83 милиарда.

Но очакванията на анализаторите бяха за ръст на печалбите за второто тримесечие до $3.03 на акция.

От Chevron анонсираха вчера, че стартират добива на нефт в оценяваното на $5.4 милиарда находище в Агбами, край брега на Нигерия, който е най-големия проект на фирмата през тази година.

Други големи проекти на компанията са добив в Таити, където залежите се оценяват на $4.7 милиарда и експанзия с възможни приходи от $7.2 милиарда към залежите на нефтеното поле Тенгиз в Казахстан.

Въпреки това акциите на Chevron поевтиняват с 0.012%, до $84.550, при ниво на отваряне от $83.890.

Цента на нефта подскочи в началото на американската сесия, като фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през септември достигнаха $128.60 за барел в Ню Йорк.

Два часа след началото на сесията се търгуваха за $126.62 за барел или с 2.05% повишение от вчера.