Спекулантите са обичайните заподозряни при всеки случай, когато има прекомерно поскъпване на даден актив или стока на регионалните или международни пазари. Те обаче нямат достатъчна сила и финансова възможност сами да отведат цените на стоките до рекордни върхове без помощта на банките от Wall Street, пишат днес от Ройтерс.

"Грозната истина е че посредством сложни деривати и финансови инструменти обвързани с цената на стоковите пазари, банките успяха да улеснят паричния поток към основните стокови групи и така да завишат цената до нива задушаващи световната икономика", коментира анализаторът Майкъл Франкфуртер.

Общественото внимание бе насочено особено силно към дейността на спекулативните играчи, когато цената на петрола премина над $100 за барел, златото над $1000 за трой-унция, а бушел царевица над $6.50. От началото на годината ставаме свидетели на все по-високи ценови равнища на стоковите пазари, което в съзвучие с тежкото икономическо положение в световен мащаб, може да се окаже наистина сериозен проблем.

Икономистите си обясняват прекомерно раздутите ценови стойности именно с дейността на спекулантите. Тъй като в момента е много трудно да се печели от капиталовия или валутен пазар (твърдо голяма волатилност), хедж-фондовете и самите банки предпочитат да инвестират масово капиталите си в петролни и златни фючърси. По този начин те хем успяват да увеличат капитала си, хем го защитават от инфлационни и валутни рискове.

"Наблюдаваме спекулативна оргия на стоковите пазари", коментира сенатор Байрън Дорган от Северна Дакота. "Пазарът се е превърнал в казино с огромни залози и невъобразими печалби", продължава той.

Инвеститорите, които нямат интерес да инвестират в компании занимаващи се с добив на петрол, мед, злато или отглеждане на селскостопански стоки, предпочитат да влагат парите си във фючърси на самите стоки без фактически да приемат реалната им доставка. В момента, дребните пазарни участници са примамвани от обещания за огромни печалби в условия на финансова криза, като инвестират парите си в колективни инвестиционни схеми опериращи на стоковите пазари. По този начин банките привличат огромен свободен ресурс, който моментално се "излива" на пазара, а цените политат до небесата.

"Добрата новина, е че като са улеснили инвестирането на стоковите пазари за дребните играчи, банките са спомогнали за увеличаване ликвидността на пазара", коментира американски анализатор. "Лошата новина, е че стоките не са акции и прекомерното спекулиране с цените им води до тежки последици за реалната икономика", продължава той.

Търсенето на спекулативни контракти за злато през миналата година е превишило нуждите на цялата китайска и американска бижутерска промишленост. Спекулантите в момента купуват доста повече контракти отколкото продават, което създава условия за инфлация и нежелани финансови балони. Според последните изчисления, само от началото на годината в американските фондове инвестиращи на стоковите пазари са се влели нови $30 млрд.

Все повече специалисти смятат, че ролята на спекулантите е пагубна и те трябва да бъдат спрени. От друга страна обаче, спекулативните покупки на петролни фючърси в САЩ са били едва 37% от общото търсене през тази година. За съжаление тенденцията е за нарастване на този процент.

Естествено вина за рязкото поскъпване на стоките имат и развиващите се пазари. Икономическият бум, който преживяват Индия и Китай позволи на населението им да потребява повече и по-разнообразни хранителни продукти и горива, което неминуемо се отразява на световната цена. Увеличеното използване на селскостопански култури при производството на био-горива също е основна причина за по-високите цени.

Излиза че спекулантите все пак не носят най-голямата вина за положението, в което се намираме, но те най-лесно могат да бъдат обвинени от политиците. Всъщност проблемът е структурен и на доста по-високо ниво, но все още никой не е готов да поеме политическата отговорност, затова е по-лесно да се обвиняват и без това нехаресваните от публиката спекуланти и банкери.

"За едни те са финансови терористи, а за други борци за свобода", коментира мениджър на хедж-фонд от Ню Йорк. "В този случай, спекулантите може да се окажат инвеститори, които виждат потенциал за дългосрочен растеж на цените", продължава той.