Правителството на Джордж Буш води неправилна икономическа политика, заради което доларът пада на световните финансови пазари. Това е гледната точка на руските експерти, представена от ВЗГЛЯД.

Руският икономист Евгений Ясин, председател на Висшето училище по икономика, счита, че доларът ще пада, докато Джордж Буш остава президент, но не посочва защо именно ще се случи това.

Освен неправилната икономическа политика на Буш, основна причина за понижение курса на долара е липсата на крупни иновации в САЩ през последните 20 години, счита руският учен.

„Ако започне да се появява някакъв продукт, световната икономика тръгва нагоре", казал е Ясин.

Разбира се, има редица други по-дълбоки фактори, които предизвикват проточилия се спад на американската валута. Ето няколко сериозни фактора, които едновременно влияят на стремителното поевтиняване на долара: ръст на цените на петрола чрез спиралата евтин долар - скъп петрол, централните банки на азиатските страни съкращават дела на доларите в резервите си, засилват се опасенията за здравето на икономиката по повод ипотечната криза в САЩ.

Освен това няколко големи американски компании представиха неутешителни данни за тримесечните резултати, което не забави да понижи допълнително курса на долара спрямо световните валути.

Самата възможност за съкращаване на лихвата в САЩ възбужда инвеститорите да превключват от американски активи към активи и валути в други страни, в частност от Европа и страните - производители на суровини.

Тази седмица от САЩ чакаме данните за производствения сектор и за заетостта, които могат да помогнат на оценката на икономическия ръст в страната и за предвиждане на лихвената политика на Федералния резерв.

Според трейдърите, събитията от тази седмица могат да определят дали доларът ще продължи да се понижава или ще започне да се възстановява, особено ако излязат някакви неочаквани положителни статистики за американската икономика.

По думите на управителния директор на МВФ Родриго Рато, курсът на долара остава завишен независимо от проточилото се понижение и могат да се очакват внезапни сривове. Освен това отслабването на долара било последователно и в близко време ще продължи.

Да се върнем на Буш и долара: друг руски анализатор вижда, че администрацията на Буш „дълго е бездействала и нищо не е предприемала по отношение на негативните тенденции, които можеха да се забележат още преди година или две назад".

Ипотечната криза не се е случила ненадейно, само слепецът нямало да види, че кредитите за покупка на надвижими имоти в САЩ са се давали с небивало меки условия. „Някога този сапунен мехур трябваше да се пукне".

Руските анализатори са спестили, че независимо дали някой американски патриот-традиционалист няма да се загрижи за честта на звездното знаме, слабият долар е добре дошъл за САЩ.

Ниският долар понижава търговския дефицит на САЩ, според нови изследвания ако доларът се задържи на $1.43 за евро, то външният дълг на САЩ за година ще намалее със $155 млрд. Дефицитът по текущата сметка на САЩ е близо 6% от БВП или около $800 млрд., което се равнява на около 1.5% от брутния продукт на целия свят.

Със слаб долар отчасти може да се преодолее търговския дисбаланс заради изкуственото задържане надолу на китайската валута. Заради чужденците, намиращи американските стоки и услуги завладяващо достъпни, туризмът в САЩ просперира. Не на последно място, ниският долар прави американските стоки по-привлекателни в чужбина.

Известно е, че производителите на петрол и развиващата се Азия досега компенсираха дефицита на САЩ с големите си доларови резерви и бонове с американски дълг.

Обаче постепенно, за да не повлекат лавината, новите страни започнаха да освобождават резервите си от долара. Може да се очаква този процес тепърва да се самозасилва. Така че вероятно е да видим развръзка по темата за дисбалансите в световната търговия. Но доверието в долара никога вече няма да е същото.