Цените на петрола, златото, пшеницата, медта и почти всички други представители на стоковите пазари се понижиха рязко в сряда и продължават това движение в четвъртък сутринта. Това е следствие от отдръпването на спекулативните пари от пазара, които се надяваха да видят нови рекордни дъна на долара и още банкови фалити след Bear Stearns.

Федералният резерв направи поредното си агресивно лихвено понижение във вторник, като зачерта нови 0.75 процентни пункта от лихвената ставка и я остави при ниво 2.25%. Това беше по-малко от очаквания пълен процентен пункт, а проявената от Бернанке загриженост за инфлацията, подейства като предупредителен сигнал за стоковите пазари.

Припомняме, че през последните няколко седмици цената на петрола и златото изкуствено бе надута от спекулативни фондове, които търсеха убежище срещу по-високата инфлация и евтиния долар. Рекордните дъна на американската валута бяха съществен фактор, който тласкаше все по-високо цените на основните суровини. След като прогнозите за тотален срив на долара след заседанието на ФЕД във вторник не се потвърдиха, спекулантите предпочетоха бързо да излязат от пазара.

„Дребните спекуланти и хедж-фондовете пренасочваха почти всичките си капитали към петрола и златото, тъй като това беше единствения пазар, от който можеха да се извлекат печалби", коментира анализатор от американска инвестиционна компания.

Цената на петрола пропадна с над 7% до $100.70 за барел, което е най-силното еднодневно понижение от 1991 г. насам. Златните фючърси изгубиха над 9% до цена от $920 за трой-унция днес, след като цената беше достигнала връх на $1034 миналата седмица. Пшеницата също пада с 8% до $10.65 за бушел.

„Стратегията за пренасочване на капитали към стоковите пазари заради репутацията им на убежище срещу инфлация не би могла да има дълготраен ефект върху цените, тъй като икономическият растеж се понижава, а с него и световното търсене", коментира икономист от Royal Bank of Scotland.

Към момента, цените на основните стоки са близо до нивата си от началото на годината, а спекулантите които закриваха вчера и днес позициите си с оглед наближаващата в САЩ рецесия едва ли скоро ще се върнат на пазара. Все пак, ако не забележим по-сериозно икономическо забавяне в глобален аспект, цените на стоките едва ли ще успеят да направят по-сериозна низходяща корекция.