В четвъртък цената на пшеницата се понижи до най-ниското си ниво от шест месеца като следствие от отмяната на експортната забрана от страна на Украйна, един от най-големите в света износители.

Изгледите за по-добра реколта в Черноморския басейн, Канада и Европейския съюз върнаха Украйна на глобалния пазар, пише Financial Times. Някои анализатори видяха в това основание да кажат, че най-лошото в инфлацията на цената на пшеницата вече отмина.

В Чикаго цената на пшеницата се понижи до $8.04 за бушел (около 366 лв. за тон), най-ниска цена от ноември и 40% по-ниско от рекордното равнище от $13.49 за бушел, поставено през февруари. В Париж хлебната пшеница поевтиня до €187.25 за тон, най-ниско ниво от юли.

Все пак цената на пшеницата остава 70% над равнището от предишната година и доста над историческото й значение от $3-$4 за бушел.

Според представители на хранителната индустрия, не е много вероятно потребителите в скоро време да се облагодетелстват от спада в цените на едро, тъй като хлебопроизводителите тепърва ще пренасят върху клиентите си предишните ценови увеличения.

От Украйна заявиха, че ще позволят експорта на 1.2 млн. тона зърно през следващите два месеца, докато предишната квота бе 200,000 тона.

Решението на Киев може да породи ефект на домино, твърди брокер на зърно в Париж. Ходът на Украйна означава едновременно и натиск върху Русия да премахне 40% износно мито. Аржентина и Казахстан също ограничиха износа си на пшеница. Преди това, от МВФ и Световната банка призоваха износителите да премахнат или поне да смекчат рестрикциите си за чуждестранни продажби.

От Международния съвет по зърнени култури вчера съобщиха, че реколтата в света през тази година ще достигне рекордните 645 млн. тона, докато през 2007 г. добивът бе 603.5 млн. т. Климатът е по-благоприятен, а фермерите са засели повече площи в надежда на по-добри цени на култури като царевица.

В тази връзка експерт от Австралия твърди: „Цените на пшеницата се очаква да намалеят през втората половина на 2008 г. в следствие на вероятно рекордната реколта пшеница".

Поевтиняването на пшеницата не бе последвано от другите зърнени култури, като цената на ориза постави нов рекорд. Някои износители са предлагали на Япония цена от $1,300 за тон при средно ниво на средно качествения тайландски ориз около $1,000 за тон. Япония е отклонила офертите, оставяйки пазара несигурен каква сега е действителната цена.