Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци" започна процедурите по монтаж на режещи машини за организиране на зони за раздробяване на едрогабаритно демонтирано оборудване в Машинна зала (МЗ) на I - IV блок на атомната електроцентрала в „Козлодуй".

Съоръженията се инсталират, тестват и пускат в експлоатация от специалистите на дирекция „Извеждане от експлоатация" на ДП РАО под надзора на доставчиците на специализираната техника, които имат ангажимент да проведат и обучение за работа с машините.

Благодарение на новите съоръжения ще стане възможно да стартират специализирани операции за намаляване размера на едрогабаритно демонтирано оборудване в МЗ на спрените атомни блокове в Козлодуй.

С изпълнението на този проект управление „Международни проекти" на ДП РАО за по-малко от една година изпълни успешно всички седем договорни споразумения във връзка с дейностите по извеждане от експлоатация, подписани от ДП РАО през последните четири месеца на 2012 г.

В рамките на договорните споразумения бяха доставени мобилни работни подвижни платформи за работа на височина; вилични повдигачи; машина за рязане с диамантено въже за демонтажните работи в Машинна зала на блокове I-IV на централата; оборудване за термично рязане и повдигателно оборудване; ръчни електрически инструменти и консумативи.

Всички проекти се финансират от Международен фонд „Козлодуй" в рамките на безвъзмездната помощ на Европейския съюз за извеждане от експлоатация на спрени ядрени мощности в България.

Междувременно, в края на месец юли бяха публикувани обявления за старт на изпълнението, съгласно политиката и правилата на Европейската банка за възстановяване и развитие* (ЕБВР), на още три проекта:
- Доставка и монтаж на проектни изменения и сеизмично укрепване на сградата на Спецкорпус-2;
- Доставка на различни видове контейнери за транспортиране и съхранение на материалите, получени при демонтажните работи;
- Проектиране и строителство на площадки за съхранение и управление на материали от дейностите по ИЕ на блокове I-IV.

За да се определи необходимото подемно и транспортно оборудване при извеждане от експлоатация на 440-мегаватовите блокове на АЕЦ „Козлодуй", беше изготвен, и впоследствие одобрен, анализ, който включва схемите на движение при демонтиране на оборудване в МЗ и Реакторно отделение, необходимото подемно и транспортно оборудване за придвижване на материали в МЗ и извън нея.

През месец август също така беше предоставено за преглед и становище от експертите на ДП РАО и предпроектно проучване на възможността за извеждане от експлоатация на Дизел-генераторна станция - 1, нейното освобождаване от основно и помощно оборудване и използването й за други цели.
Идеята е сградата да бъде адаптирана за производство на стоманобетонни контейнери - опаковките, в които се запечатват обработените радиоактивни отпадъци за безопасно съхранение и последващо погребване.

Последните два проекта са докладвани като намерение, в полза на успешния процес по извеждане от експлоатация, на Асамблеята на донорите през месец юни т.г. Подготвените анализи са от особена важност за защита на проектите на предстоящата в края на годината Асамблея, което ще осигури финансирането им и реалното изпълнение на дейностите.

В началото на месец август ДП РАО публикува и обща обява, в която, за информация на заинтересованите страни, е публикуван план за доставките по МФ „Козлодуй" за една година напред.