ЕЛАНА Трейдинг осъществи първото първично публично предлагане (IPO) на акции на водещия производител на акумулатори у нас Монбат, съобщиха от инвестиционния посредник, цитирани от Finance.news.bg.

Повреме на публичното предлагане на акции, което се проведе вчера на 16.11.2006 г., на инвеститорите бяха предложени 4.7 милиона обикновени акции с номинална стойност от 1 лв. и минимална емисионна стойност 5.50 лв. всяка.

IPO-то привлече огромен интерес, като за това свидетелстват подадените поръчки, които надвишават 6 пъти предложеното количество по минимална емисионна стойност.

Силният интерес доведе до повишаване на цената на акциите до 6.95 лв. и така компанията се очаква да набере капитал от 32.67 млн. лв., който ще използва за разширяване на дейността си.

„Емисията беше пласирана сред изключително широк кръг инвеститори, което ще осигури висока ликвидност на компанията след листване на акциите за вторична търговия на Българска фондова борса," коментира Мирослав Стоянов, директор инвестиционно банкиране в Елана Трейдинг.

Над 20% от пласираните акции бяха записани от чуждестранни инвеститори. Голяма част от тях стъпват за пръв път на българския пазар.

Монбат ще инвестира набраните средства в закупуване на машини и съоръжения, с цел увеличаване капацитета на производство и разширяване на продуктовата гама, както и изграждане на рециклиращ завод в Сърбия.

Мажоритарен собственик на Монбат е икономическата група на Приста Ойл.