Ford става поредният автомобилен производител, който ще предложи отстъпка за свои клиенти при покупка, ако върнат старите си дизелови коли, предава Bloomberg.

В началото на месеца такава инициатива в Германия обявиха Volkswagen, Audi, Porsche, BMW, Daimler и Opel, както и самите Ford.

Сега американската компания разширява инициативата и във Великобритания. Компанията ще предлага до 5 200 долара при връщането на дизелов автомобил на възраст над осем години. Офертата ще е валидна от 1 септември до 31 декември и ще обхване около 15 милиона автомобила и ванове на Острова.

Във Великобритания е и най-големият дял дизелови автомобили сред цяла Европа, след като шофьорите бяха подканени да заменят бензина преди години с цел намаляване на въглеродния диоксив във въздуха.

Изследвания от последните години обаче показаха, че дизеловите агрегати всъщност се оказват не по-малко вредни за хората.

Подобна инициатива на Острова вече започнаха и Mercedes-Benz и BMW.

През миналия месец правителството във Великобритания обяви, че ще се опита да прекрати продажбите на нови бензинови и дизелови автомобили до 2040 г., за да се справи със замърсения въздух. Същият срок си постави и Франция.

VW дава до €10 000 отстъпка в Германия, ако клиентите върнат старите си дизели

VW дава до €10 000 отстъпка в Германия, ако клиентите върнат старите си дизели

Допълнителен бонус има при покупка на електрически автомобил