Tesla изтегля от американските пътища 2 млн. от своите електромобили - т.е. почти всички налични, след огромно количество катастрофи, свързани със злоупотреба с Autopilot системата, съобщават световните агенции. Софтуерно обновление ще коригира работата на асистиращите системи.

Американските регулаторни органи са анализирали близо 1000 пътни инцидента, при които е бил използван Autopilot, като преди дни Washington Post публикува задълбочено разследване на някои от катастрофите, включително - такива с жертви.

Скандинавски удар по Tesla заради правата на работниците

Скандинавски удар по Tesla заради правата на работниците

Редица профсъюзи се изправиха срещу компанията

Сега от Tesla признават, че контролите на системата "може да не бъдат достатъчни, за да предотвратят злоупотреба от страна на водача". Сега с новия спешен ъпдейт ще се подобри следенето за това дали водачът следи пътната обстановка, докато колата се управлява сама.

Компанията за коли под наем Sixt "изхвърля" електромобилите на Tesla от автопарка си

Компания за коли под наем, с операции у нас, "изхвърля" електромобилите на Tesla от автопарка си

Причините са високи разходи, както и амортизация

Начинът, по който Autopilot действа, прави това много важно - системата ускорява, спира и коригира траекторията в рамките на пътната лента или при движение по магистрала, но, ако попадне в ситуация, в която не може да реагира адекватно, тя връща контрола над автомобила на човека. Според властите именно този момент създава голям риск от ПТП, ако водачът не следи пътя.