Турция е фаворит в надпреварата за локация на бъдещия завод на Volkswagen в Източна Европа. Очаква се фабриката да произвежда модели на Škoda и Seat и да отвори 5000 работни места.

Новото предприятие на германския концерн би трябвало да бъде изградено в Турция, според източници на германското списание Automobilwoche.

"Турция е фаворит. Окончателното решение обаче трябва да бъде взето в следващите седмици", казва източникът на изданието.

Шефът на Škoda Бернхард Майер обаче не е потвърдил избора на място за новия завод. "Имаме избор от много варианти", посочва той пред Automobilwoche.

България и Турция в надпревара за нов завод на Škoda

България и Турция в надпревара за нов завод на Škoda

Чешката марка ще строи нови фабрики, за да удовлетвори нарастващото търсене

През последните месеци автомобилната компания избира главно между България и Турция за новата си производствена мощност, като се заговори и за Румъния.

Турският научноизследователски фонд за автомобилно производство е изиграл ключова роля за решението на Volkswagen, според германското автомобилно списание AutomobilWoche. Новият завод в Турция се очаква да бъде пуснат в експлоатация през 2022 г.

Германският гигант отдавна се нуждае от ново производство, за да освободи място за електрически модели в съществуващите си заводи. Компанията отдавна разглежда възможностите за инвестиции в чужбина и предпочита Турция заради опита й в автомобилното производство, се казва в публикацията на AutomobilWoche.

VW и Skoda в спор за завода в Източна Европа

VW и Skoda в спор за завода в Източна Европа

Концернът планира фабрика в България или Румъния

Затоплянето на отношенията между Турция и Германия също е изиграло роля в избора на Volkswagen.

Щом бъде завършен, заводът ще произвежда моделите Škoda Karoq и Seat Ateca. Двата модела в момента се произвеждат от фабриката на Škoda в Квасини, Чехия. В това предприятие ще се прехвърли производството на Volkswagen Passat, а германските фабрики на концерна ще се насочат изцяло към електрически модели.

Като част от подготвяното сътрудничество с Ford, VW може да прехвърли производството на някои от лекотоварните си автомобили в заводите на американската компания в Турция. Очаква се германската компания да премести производството на 150 000 до 180 000 лекотоварни автомобили годишно в южната ни съседка.