Заводите за електрически автомобили ще трябва да бъдат изградени буквално в цяла Великобритания, за да задоволят местното търсене на такива коли в страната. Това обяви днес премиерът на Великобритания Борис Джонсън. Британските медии коментират, че с това си изказване министър-председателят дава ясен сигнал, че правителството ще подпомогне предстоящото изграждане на такава гигафабрика в Ковънтри.

Очаква се заводът да създаде 6 000 работни места, което е критично важно за местната икономика и за бъдещия просперитет на региона.

Nissan ще отвори гигафабрика за електромобили във Великобритания за £500 милиона

Nissan ще отвори гигафабрика за електромобили във Великобритания за £500 милиона

Инвестицията ще отвори хиляди работни места

Британските електрически автомобили се увеличават с най-бързи темпове в цяла Европа. Миналата седмица собственикът на Vauxhall Stellantis заяви, че ще инвестира 100 милиона британски лири за фабрика за изграждане на електрически микробуси и автомобили в Чешир, което ще я направи най-голямата във Великобритания, произвеждаща единствено електрически превозни средства.

По-рано този месец автомобилният гигант Nissan обяви плановете си за изграждането на завод за електрически превозни средства на стойност 1 милиард паунда в Съндърланд, както и за гигафабрика за батерии на автомобили, построена от партньора на Nissan Envision. Инвестицията е в размер на 2,6 милиарда британски лири.

Tesla с пореден неуспех – откриването на гигафабриката в Германия

Tesla с пореден неуспех – откриването на гигафабриката в Германия

Ето защо

В началото на тазигодина най-големият производител на автомобили в страната Jaguar Land Rover, чието седалище е в съседство с мястото на предстоящата гигафаблика в Ковънтри, заяви, че до 2025-а година марката ще бъде изцяло електрическа.

"Ще ни трябват поне 70 000 квалифицирани специалисти, само за да се произвеждат батерии за нуждите на страната. Дори това няма да е достатъчно, за да задоволи нуждата само за вътрешния пазар в Обединеното кралство", коментираха от компанията.

Източници от правителство коментират пред британски медии, че се водят задълбочени дискусии с много компании за изграждането на заводи за електромобили в цялата страна. И за много от тях ще има и държавна подкрепа.

Европа иска да е лидер при батериите за електромобили

Европа иска да е лидер при батериите за електромобили

Но може ли да го постигне?

Европейският съюз вероятно също ще се изправи пред проблема на Великобритания и то съвсем скоро. Вчера Европейската комисия обяви, че ще предложи 2035-а година да е крайната дата, след която продажбата на конвенционални автомобили с ДВГ в ЕС да бъде забранена. ЕК ще усложни живота на автомобилните производители още повече, планирайки да въведе намаление с 55% на емисиите СО2 до 2030 г., като по този начин вдига предишната граница от 37,5% намаление на емисиите спрямо настоящите нива.

Още миналата година Великобритания обяви, че от 2030-а година страната ще прекрати продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили.