Единствената употреба на 5G, в която към момента има смисъл в България, е използването им за предоставяне на фиксирани услуги като интернет и телевизия - все още у нас бизнесът не е в мащаби, които да изискват той да използва свои частни мрежи за "умни" фабрики и автоматизации. Това е мнението на главния изпълнителен директор на Yettel България Джейсън Кинг.

Пред журналисти той обяви, че телекомът вече има близо 38 000 абонати на телевизионната си услуга и освен това близо 70 000 домакинства и офиси разчитат на предлагания от него 5G интернет. Инвестицията във фиксираните услуги (FWA) е с 10-12 години хоризонт, подчерта Кинг, като допълни, че компанията си е поставила за цел между 300 000 и 400 000 тв и интернет абонати.

Две сделки в очакване

Коментарите на Джейсън Кинг идват няколко седмици, след като собствениците на Vivacom от United Group обявиха намерението си да придобият "Булсатком". Yettel също имаше интерес към доставчика на телевизия и интернет.

КЗК пусна ключова сделка около придобиването на "Булсатком"

КЗК пусна ключова сделка около придобиването на "Булсатком"

Антимонополният орган не видя проблеми в преминаването на инфраструктурата на доставчика към Vivacom и United Towers

Главният изпълнителен директор на телекома подчерта, че офертите за "Булсатком" са били сериозни и са били придружени с ясен план за интегрирането на компанията при успешна покупка. "Унизително е да гледаш действията на сръбския инвеститор - пазарната консолидация е нещо приемливо, но отвъд едно ниво тя става, откровено казано, незаконна", коментира Кинг.

Според него Комисията за защита на конкуренцията трябва да се намеси, като вариант е придобиването да бъде разрешено под условие. Кинг даде пример за такова - Vivacom да допуснат и други да използват фиксираната им мрежа.

Александър Димитров, A1: Много скоро клиентите може да се окажат без право на избор

Александър Димитров, A1: Много скоро клиентите може да се окажат без право на избор

Телекомът ще обжалва в съда решението на КЗК за инфраструктурата на "Булсатком"

По думите му Yettel ще се съпротивляват срещу сделката както на местно, така и на европейско равнище, но в същото време той призна: "Това на моменти изглежда като да се опитваш да преминеш през тухлена стена".

На този фон, и Yettel предстои да смени своята собственост. Телекомът от ОАЕ e& поиска да купи над 50% от бизнеса на чешката група PPF в тази сфера в редица страни, сред които е и нашата. Сделката отново трябва да бъде одобрена от КЗК, като очакванията на Кинг са това да се случи в края на първото или началото на второто тримесечие.

5G за клиентите

Днес Yettel, за разлика от останалите големи телекоми, не разчита на микс от оптика, кабели, сателитни и мобилни връзки за услугите си - всичко минава през нейната 5G мрежа. В отговор на въпрос на Money.bg Джейсън Кинг подчерта, че към момента има достатъчен капацитет в т.нар C-band (средни вълни), но всяка клиентска заявка е обект на проверка за натовареността на инфраструктурата. Така, ако има риск в даден район 5G връзката да е с влошено качество, даденият клиент ще трябва да изчака съответната клетка да получи допълнителен капацитет.

5G трябваше да е революция, а гръмна като балон

5G трябваше да е революция, а гръмна като балон

Мобилните мрежи от пето поколение имат потенциал, но падат жертва на нереалистични очаквания

Yettel е първият телеком у нас, който използва новите честоти в обхват 700 MHz (5G) и 800 MHz (4G/5G). По думите на Кинг допълнителният спектър ще подобри достъпа до 5G на отдалечени места: "Когато и останалите на пазара започнат да ги използват, страната вероятно ще е във водещите 5% в глобален мащаб по 5G обхват".

За момента честотният ресурс на компанията е достатъчен, така че няма да се наложи скорошно спиране на старата 3G мрежа (с която работят различни устройства), а връзката на милиметрови вълни (26 GHz) на този етап ще се използва само за вътрешни цели - за свързване на различни елементи от инфраструктурата например в планините.

5G за бизнеса

Експерти (а и хора от бизнеса) виждат най-голям потенциал за 5G в индустрията - заради възможността да се комбинират висока скорост на предаване на данни, ниско времезакъснение, свързване на огромно количество устройства и обособяване на "частни" мрежи.

Джейсън Кинг не е толкова ентусиазиран. "Още не сме готови. Имаме разговори (с потенциални партньори), но мащабите на страната са фактор", коментира той и добави, че тласъкът към индустриалните 5G решения идва предимно от производителите на мрежово оборудване.

Признание от Южна Корея: 5G се провали

Признание от Южна Корея: 5G се провали

Огромната инвестиция в мрежи от ново поколение не донесе очакваната промяна, смятат от SK Telecom

"Нямаме големи компании, които да се нуждаят от собствени 5G честоти. Стадион "Васил Левски" нуждае ли се от свои честоти? Може ли да използва WiFi? Ако нямаше толкова добро навлизане на оптичните трасета, може би щеше да има по-голям смисъл от сегментирането на мрежата за бизнесите", коментира Кинг.

Според него тепърва навлизането на автономните автомобили и развитието на логистиката ще направят този тип решения по-актуални.