За трета поредна година износът на руските селскостопански машини чупи рекорди. През 2020 г. доставките в чужбина се увеличиха с 30%, до почти 16 милиарда рубли (около 210 млн. долара при сегашния валутен курс от 76 рубли за долар, бел. ред). Според участниците на пазара това е повлияно от фактори като стабилна държавна подкрепа за износа и слабата рубла, пише "Комерсант". Според бизнес изданието общото производство на руско оборудване нараства в крак с износа, с почти 30%.

Според Росспецмаш (лобито на местните машиностроители) експортът на селскостопанска техника от Русия през 2020 г. в парично изражение се е увеличил с 30%, до 15,9 милиарда рубли,. Темповете на растеж също са се ускорили значително: година по-рано доставките в чужбина се увеличиха само с 9%. Въпреки това те все още са по-бавни от рекордните 2018 г., когато се наблюдаваше 40% ръст.

Доставките са били предназначени за 38 държави, като основните клиенти са били страните от ОНД и Европейския съюз, както и Монголия, Африка и Близкия изток.

Българските фермери купуват комбайни и друга техника въпреки кризата

Българските фермери купуват комбайни и друга техника въпреки кризата

За първа година от доста време обаче се наблюдава спад в пазара на трактори

Така през 2020 г. износът за Германия в парично изражение е нараснал 4,6 пъти, за Австрия - 4,5 пъти, Чехия - 2,9 пъти, България - 2,1 пъти. Експортът на селскостопански машини расте и за Франция - с 84%, за Холандия - със 73%, Киргизстан - с 51%, Унгария - с 44%, Казахстан - с 29%.

Денис Максимкин от Росспецмаш заяви пред "Комерсант", че комбайните се изнасят активно за Европа, по-специално за Германия. Производителят им Ростселмаш създаде представителство в Германия преди няколко години, което постепенно увеличава мащаба на своята дейност. Също така, по негово мнение, ръстът на износа е повлиян положително от предвидимостта на държавната подкрепа, какъвто не е бил случаят през 2019 г., и "повишаване на качеството на продукцията".

Най-голямо нарастване на експорта е регистрирано в сегментите на селскостопанските трактори с пълно задвижване, продажбите на които се увеличават с 43% до 524 единици, набрани (с 41%, на 810 единици), фуражни комбайни (с 35%, до 112 единици ), плугове (с 34%, до 419 единици), култиватори (с 30%, до 153 единици).

При зърнените комбайни увеличението на доставките е с 23%, до 1,1 хиляди машини.

Русия обмисля квота и данък за износа на зърно

Русия обмисля квота и данък за износа на зърно

Преди дни Путин разкритикува играчите на пазара заради покачване цените на основни храни

Основните причини за положителната динамика на отрасъла са както високите цени на селскостопанските продукти, така и държавната подкрепа (отстъпки за оборудване по програмата 1432), казват в Росспецмаш.

Поддържането на положителна динамика и развитието на селскостопанското машиностроене в Русия и съответно на експорта може да бъде възпрепятствано от повишаването на цените на металите и въвеждането на квоти за износ на зърно. Поради това браншовите асоциации предлагат да се отложи въвеждането на ограничения върху износа на зърно, както и да се въведе плаващо износно мито върху продуктите на металургичните компании, за да се осигурят вътрешни цени с 20% по-ниски от световните борси.