Технологичният гигант HP обяви, че ще съкрати до 6000 работни места до края на 2025 година или около 12% от глобалната си работна сила, предават световните медии. Новината идва във време, когато продажбите на персонални компютри и лаптопи намаляват, тъй като потребителите затягат бюджетите.

Производителят на компютри прогнозира и по-ниска от очакваната печалба за първото тримесечие на годината, тъй като очаква свиване както в потребителското, така и в търговското търсене.

"Много от скорошните предизвикателства, които видяхме през тази година вероятно ще продължат и през следващата", заяви главният финансов директор на компанията Мари Майерс след отчетите за приходите.

Бившата секретарка, която застана начело на HP, а по-късно се кандидатира и за президент

Бившата секретарка, която застана начело на HP, а по-късно се кандидатира и за президент

Историята на Карли Фьорина, която през 1999-а става първата жена, управляваща компания в Dow Jones

HP изчислява, че ще понесе около $1 милиард разходи за труд, както и такива, свързани с преструктуриране. Близо $600 милиона са през фискалната 2023 година, а останалите ще бъдат разделени следващите две години.

От компанията, в която работят близо 50 000 души, заявиха, че очакват да намалят броя на персонала си между 4000 и 6000 души.

Преструктурирането идва в момент, когато много големи корпорации като Amazon, компанията-майка на Facebook - Meta Platforms и Cisco System, правят дълбоки съкращения в базата си от служители, за да се справят с потенциален финансов спад.

Продажбите на персонални компютри се паднаха от върховете, достигнати по време на пандемията, тъй като домакинствата и фирмите намаляват разходите заради невижданата от десетилетия инфлация, оказвайки натиск върху компании като HP и Dell Technologies.

Amazon започва най-големите съкращения на персонал в историята на компанията

Amazon започва най-големите съкращения на персонал в историята на компанията

Американският онлайн търговец на дребно възнамерява да уволнени 10 000 души