Съвместен проект в сферата на батериите за 5 млрд. долара започват в САЩ корейската Hyundai Motor Co и SK Innovation, предаде "Ройтерс". Това е само една от поредица EV инвестиции в страната на фона на нарастващо търсене на автомобилите с алтернативно задвижване.

Детайли: Двете компании ще построят нов завод в Джорджия. По този начин в действие влиза уговореното с по-ранно предварително споразумение между компаниите.

Японската Tamura Corporation инвестира 17 милиона евро в завод за батерии в Румъния

Японска корпорация със 100-годишна история изгражда завод за батерии за €17 милиона в близост до България

Батериите, произведени от Tamura, ще бъдат доставени във фабрика на Makita

Контекст: За Hyundai периодът е силен - печалбата през Q1 е повече от двойно по-голяма спрямо края на миналата година - 2,47 млрд. долара. На годишна база подобрението също е значително.

Като причини за това добро представяне се посочват по-лесният достъп до електроника и устойчивото търсене на автомобили от SUV сегмента, при които маржовете са големи.

Защо Volkswagen отлага изграждането на заводи за батерии в Европа

Защо Volkswagen отлага изграждането на заводи за батерии в Европа

Автомобилната компания дава приоритет на друг пазар

Още нещо: Буквално в рамките следващите часове се очаква General Motors и Samsung SDI да обявят още един нов общ завод за батерии в САЩ.

GM вече работи и с третия корейски гигант - LG. През 2024 г. ще заработи общия завод за батерии на двете компании в Мичиган.