Над половината от бизнесите в САЩ ще започнат да предлагат на служителите си програма за проследяване на физическите контакти с индивиди, болни от коронавирус на работното място, след като частният сектор започна да се връща към работата от офиси, показва ново изследване на Mercer, предаде Reuters.

В момента при над 150 от участвалите в проучването 300 бизнеси или вече са въвели подобни програми, или планират да го направят скоро, посочват изследователите, като в 42% от общия брой участници в проучването в действителност са взети мерки. Други 9% пък вече обучават персонала си, а 4% ще се обърнат към външен партньор, който да извършва това. Само 3% от бизнесите обаче планират да използват мобилно приложение за целта.

Благодарение именно на интензивното следене страни като Южна Корея се справят с коронавируса, без да се налагаше да прибягват към драконовските мерки, които пожертваха икономиките и веригите на доставки в много други държави. "Времето е много, много важно тук, предвид факта, че вирусът се разпространява експоненциално", изтъкват и от Mercer на фона на рекордния брой случаи в САЩ. До момента от коронавирус само в САЩ са починали 142 хил. души.

Икономическите мерки срещу пандемията: какви са и какви можеха да бъдат

Икономическите мерки срещу пандемията: какви са и какви можеха да бъдат

Всяка политика оказва последици в реалния живот, но те може да не са такива, каквито ни се иска

Един от проблемите за овладяването коронавируса в най-голямата икономика на света е нуждата от огромен брой от хора, участващи в проследяването на разпространението му. Според някои изчисления в подобна програма ще трябва да участват стотици хиляди или дори над 1 млн. индивиди, а до момента са назначени само 37 хил. такива.

При проследяването на заболяването на работното място, занимаващите се с това трябва бързо да проведат интервю по телефона с потенциално заразените служители, за да определят с кои свои колеги те са влезли във физически контакт. След това застрашените индивиди трябва да бъдат предупредени за това, също по телефона.