Трибуналът на Международния център за уреждане на инвестиционните спорове на Световната банка (ICSID) е учредил, че България е нарушила Договора за енергийната харта (DEH), пише "Капитал", цитирайки пециализираното издание IAReporter.

Трибуналът е присъдил над €61 милиона плюс лихви и разноски в полза на ищеца - регистрираната в Малта ACF Renewable Energy Limited - компанията, която през 2012 г. стана собственик на апартамент на фотоволтаичен парк край село Караджалово.

Това е първият загубен арбитраж за България, след като срещу страната бяха заведени няколко такива през последните десетилетия, включително от CEZ, EVN и Energo-pro. Делото на EVN беше решено в полза на държавата още през 2019 г.

Решението

Решението на ICSID е постановено на 5 януари 2024 г. от трибунал в състав Бруно Сима (председател), Оскар Гарибалди (назначен от ищеца) и Пиер Майер (назначен от отговорника).

"На 20 декември 2019 г. трибуналът издаде решение относно компетентността, като очевидно отхвърли някои от предварителните възражения, повдигнати от отговора. IAReporter разбира, че допълнителни предварителни възражения са били присъединени към състоянието на спора, тъй като като в решението на трибуналът е отказал компетентност на члена 21 от DEH по отношение на някои искове, свързани с данъчни мерки в България", пише в публикацията на IAReporter.

Европейските топ икономики, които се захранваха с над 50% ВЕИ през 2023 г.

Европейските топ икономики, които се захранваха с над 50% ВЕИ през 2023 г.

През миналата година станахме свидетели на рекорди

Вследствие на това арбитрите осъждат държавата да плати €61.04 милиона обезщетение на инвеститора плюс лихва преди и след присъждането на обезщетението в размер на 12-месечни EURIBOR плюс 2%, която да се начислява ежегодно.

България е осъдена също така да възстанови на ACF приблизително $5,5 милиона за съдебни разходи и разноски, както и над $480 000 за разходите по арбитража. Компанията е подпомогната в арбитража от CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang в София, както и от King & Spalding във Вашингтон и Париж.

Адвокатите на България бяха White&Case Washington D.C. заедно с "Томов и Томов" в София. 

Снимка 489058

Източник: iStock

Претенциите на ACF Renewable Energy са резултат от серията законодателни промени след 2013 г., които бяха направени в опит да се балансира енергийният пазар след масовото изграждане на възобновяеми мощности и резкият скок на цените на тока тогава.

Как се стигна до развръзката?

През 2014 г. бяха въведени законови ограничения за количеството електроенергия, които се изкупуват по преференциални цени, а през 2015 г. е въведена и месечна вноска във фонд "Сигурност на електроенергийната система" в размер на 5% от приходите от продадената електрическа енергия.

Годината по-късно е увеличена и таксата за достъп до електропреносната мрежа.

Към онзи момент "Аква пауър" продава 95% от произведената електрическа енергия на Националната електрическа компания по силата на 20-годишен договор, който е подписан през юни 2012 г. и гарантирана цена на изкупуване 485.6 лв. за мВтч.

С новите тежести обаче бизнес планът се променя. В това положение са още десетки инвеститори във ВЕИ от онзи период, като всички те в момента имат т.нар. договори за премии и продават енергията си на борсата.

Соларният парк в Караджалово

Към момента слънчевият парк "Караджалово" е най-големият в страната, като няколко проекта доближават и надвишават 200 мегавата капацитет.

До преди няколко години фотоволтаичната централа край Караджалово беше най-голямата в страната с инсталирана мощност малко над 60 мВт, припомня "Капитал". Тя беше изградена през 2012 г. от американската Sun Edison с цел да бъде продадена след присъединяването й към мрежата.

Само няколко месеца по-късно слънчевият парк притежава собственост на саудитската енергийна компания ACWA Power и два фонда за дялови инвестиции - турският Crescent Capital и щатският First Reserve, които са придобити чрез малтийското ACF Renewable Energy срещу €350 милиона. Година по-късно българското дружество "ЗБЕ партньорс" беше преименувано на "Аква пауър Си Еф Карад Пи Ви парк".

През 2020 г. отново имаше промяна на собствеността, като обектът премина към новорегистрираното вашето австрийско дружество Enery Development, в което собствеността има сравнително голям играч от сектора на възобновяващата енергия - RP Global, както и фондът "Три както морето".

Доклад дава яснота кога нефт, газ и въглища ще отстъпят на ВЕИ

Доклад дава яснота кога нефт, газ и въглища ще отстъпят на ВЕИ

Масовото навлизане на "зелената" енергия ще изисква подмяна на мрежи и инвестиции за по $600 млрд. годишно