След като обяви, че се отказва от сделката за закупуване на социалната мрежа Twitter, милиардерът Илон Мъск прекара изминалия уикенд в Айдахо на конференцията Sun Valley. Той той е коментирал, че не просто обмисля край на сделката, а дори е "утроил решението си да се откаже от придобиването за $44 милиарда", съобщава CNN Business.

Какви са причинитие?

Ботовете - фалшивите профили. Припомняме, че първоначално Мъск заяви, че ще реши големият проблем с ботовете в социалната мрежа. заради същият този проблем обаче бизнесменът днес казва, че го спира да сключи сделката.

New York Times написа, че е имало интересно стечение на обстоятелствата, откакто новината за предложението на Илон Мъск за първи път се появи. Фондовият пазар "на практика падна от скалата", включително акциите на Tesla, на които Мъск вероятно разчиташе да финансира голяма част от сделката.

Twitter може и да oтпадне от плановете на Илон Мъск

Илон Мъск се отказва от Twitter?

Предприемачът трябва да плати 1 милиард долара, за да отмени сделката

Това може да е част от причината, поради която милиардерът изглежда се съмнява, че идеята му за покупка ще се осъществи по план.

Twitter отвръща на удара

От социалната мрежа обещават да дадат Илон Мъск на съд. Според представителите на Twitter притесненията на ексцентричния бизнесмен относно ботовете са просто извинение за излизане от сделката, "защото явно изпитва финансови притеснения".

Според коментар на Washington Post е трудно да се каже какви са истинските му мотиви, но Мъск е "ексцентричен характер" и решенията му не трябва да ни изненадват особено.

Впрочем, един потенциален облагодетелстван от поглъщането на Twitter от Мъск, бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, който беше известен със забрана за достъп до платформата след насилието на 6 януари в Капитолия, наскоро излезе на сцената на политически митинг в Аляска и заяви решението на милиардера да се оттегли от сделката с Twitter "нещо гнило".

Един от големите въпроси сега е какво ще се случи с Twitter. Не е ясна съдбата нито на служителите на социалната платформа, нито на приходите от реклама, нито на цената на акциите.

Илон Мъск иска да върне Доналд Тръмп в Twitter

Илон Мъск иска да върне Доналд Тръмп в Twitter

Милиардерът обяви новината

Сагата продължава от април и служителите все още не знаят кой ще бъде техният нов шеф. Да, ботовете без съмнение са проблем за Twitter, въпреки че все още не е ясно какъв точно е техният обем. Всъщност, Илон Мъск може да бъде по-засегнат от тях от средния потребител, коментират експерти.А може просто в момента да няма ужните финанси, за да закупи социалната мрежа.