Въвеждането на борсово търгувани фондове (ETF), свързани със спот цените на водещата криптовалута - Биткойн, се очакваше да стимулира масовото им приемане. На този фон обаче значителен брой криптовалути изпитват неуспех. Повече от половината от тях са изчезнали в неизвестност, става ясно от проучване на от CoinGecko.

Платформата за проследяване на криптопазара, който се състои от над 24,000 криптовалути, регистрирани на тяхната платформа от 2014 г. насам, над 50% са изпаднали в несъстоятелност.

Добивът на Биткойн отнема толкова енергия, колкото 167 държави, взети заедно

Добивът на Биткойн отнема толкова енергия, колкото 167 държави, взети заедно

САЩ, Канада, Китай, Русия и Казахстан са сред страните с най-големи дялове в добива на криптовалутата

CoinGecko класифицира дадена криптовалута като "провалена" или "мъртва", ако тя не е показала никаква търговска активност през последните 30 дни. Тази категория обхваща проекти, за които е доказано, че са измами, "rug-pull" или случаи, в които екипът на основателите е поискал деактивиране.

Проучването показва още, че значителна част от тези провалени проекти са се появили по време на бичия пазар през 2020-21 г. - период на бърза пазарна експанзия, в който бяха създадени множество криптовалути, много от които не успяха да издържат теста на времето.

По-конкретно, от 7,530-те криптовалути, стартирани през този период, повече от половината вече са неактивни.

Интересно е, че проектите, инициирани по време на бичите пазари през 2021 г. и 2017 г., показват зашеметяващ 70% процент на неуспех, а дори и тези, регистрирани през 2022 г., бележат близо 60%.

Понякога обаче има и положително развитие. През 2023 г. например процентът на провалите значително спадна до приблизително 10% от всички регистрирани криптовалути. Този спад предполага съзряване на пазара, като се набляга повече на съществени инициативи, а не на спекулативни шиткойни.

Подобрението се разглежда като признак за зрялост на пазара, особено след като традиционната финансова експозиция (TradFi) привлича все повече инвестиции.

Биткойн ETF: Сделки за $4,6 милиарда за първите 24 часа

Биткойн ETF: Сделки за $4,6 милиарда за първите 24 часа

Доминират познати борсови имена