Саудитска Арабия е оттеглила плановете за първично публично предлагане на държавния петролен гигант Aramco и у дома, и в чужбина, твърди Reuters, цитирайки четирима източници от инсутрицята. Финансовите съветници, които са работили по IPO-то, са били разпуснати, а Рияд променя фокуса си върху придобиването на "стратегически дял" в местния производител на петрохимикали Saudi Basic Industries Corp.

Министърът на енергетиката на страната Калид ал-Фалих заяви, че правителството не се е отказало от IPO-то "в момент, в който ние изберем, когато условията са оптимални". Първоначално, идеята бе листването да се случи още през тази година, но по-късно бе отложено за 2019 г.

Вероятността за IPO на Saudi Aramco става все по-съмнителна

Най-голямата сделка в историята става все по-малко вероятна

Това би създало публично дружество за $2 трилиона

Първичното публично предлагане на петролния гигант, който трябваше да го оцени на около $2 трилиона (два пъти повече от Apple), бе централна част от плана на принц Мохамед бин Салман да реформира и диверсифицира икономиката на страната, намалявайки зависимостта ѝ от петрола. На борсата трябваше да бъдат качени около пет процента от Aramco.

"Съобщението, което получихме, е, че IPO-то няма да се случи в близко бъдеще", заяви един от източниците - старши финансов съветник, допълвайки, че акции няма да бъдат качени и на местната борса.

На съветниците е било плащано до края на юни, а след това плащанията са спрели.

Saudi Aramco иска да купи 70% от друг нефтохимически гигант

Saudi Aramco иска да купи 70% от друг нефтохимически гигант

Целта е да си повиши пазарната цена на преди IPO