Историята за потъналия руски военен кораб, съдържащ златно съкровище на стойност 130 млрд. долара, май ще се окаже невярна. Южнокорейската компания Shinil Marine, която наскоро откри останките на кораба "Дмитрий Донской" обяви, че не е потвърдила съществуването на злато на борда му, предаде Reuters.

Руският брониран крайцер, който потъва във военноморска битка преди 113 години, бе открит миналата седмица, а компанията побърза да съобщи, че на борда му има златно съкровище.

Shinil Marine се отказа от тези твърдения и се извини, че е цитирала непроверени новинарски репортажи, според които корабът носи ценния товар.

"В репортажите се казва, че "Донской" е носил 200 тона злато, но това ще бъде само 8.92 млрд. долара по текуща стойност. Извиняваме се на обществеността за безотговорния цитат", каза изпълнителният директор на компанията Чо Йонг-сьок.

Корабът бе открит на 430 м дълбочина близо до корейския остров Улеунгдо от международен екип, ръководен от Shinil Marine. Компанията разпространи снимки и видео от експедицията, на които се вижда името "Донской", изписано отстрани на потънал плавателен съд.

Чо разказа, че изследователите са открили няколко плътно затворени кутии, които сякаш съдържат "важни неща". Цитирайки неуточнени руски документи, компанията заяви, че тези неща "трябва да са златни кюлчета или монети".

Въпреки това, не бяха показахани никакви изображения на злато, а екипът заяви, че не може да потвърди съществуването на някой от металите на борда.

Откриха потънал руски военен кораб, който крие съкровище за $130 милиарда

Откриха потънал руски военен кораб, който крие съкровище за $130 милиарда

Крайцерът "Дмитрий Донской" е потопен по време на Руско-японската война преди 113 години

Непроверените новини обаче донесоха проблеми на Shinil Marine. Южнокорейският финансов регулатор разследва дали твърденията на компанията не са част от някаква манипулация на цените на акциите й или друга форма на незаконна търговия.

Регулаторът отбелязва, че акциите на Jeil Steel, в които настоящи и бивши ръководители на Shinil купиха дялове по-рано този месец, се търгуват активно, а цените им се покачват се през последните 2-3 месеца.

Стойността на ценните книжа е скочила със 139% след съобщението за "кораба със съкровището".

"Обстоятелствата пораждат възможни подозрения за манипулиране на цените на акциите или нерегламентирана търговия, използвайки неразкрита информация", заяви пред Reuters служител на регулатора, пожелал анонимност.

Jeil Steel обяви, че "нищо общо с бизнеса с кораба със съкровището", но акциите й скочиха с 19.2% след спекулации на инвеститори.

Чо увери, че Shinil не притежава никакви дялове в Jeil Steel, а ръководителите й са купили ценните книжа в качеството си на частни лица, като покупката е договорена още през юни.

Регулаторът разследва и свързаните с казуса "проблеми с криптовалути". Shinil Marine отрича всякаква връзка с тези проблеми.