Photon Energy Group - компания за възобновяема енергия, регистрирана в Нидерландия, започна изграждането на втора фотоволтаична централа в Румъния, предава Romania Insider. Централата ще има капацитет от 4,7 MW и очаквано годишно производство от 6,8 GWh.

Разположен близо до Аюд, в окръг Алба, заводът ще покрива 6,6 хектара свободна земя и ще бъде оборудван с приблизително 8700 слънчеви панели.

Миналия месец компанията стартира изграждането на фотоволтаична централа с мощност 5,7 MW близо до община Ширия, окръг Арад. Тя трябва да е готова до края на годината.

OMV Petrom започва производство на авиогориво от рапица в Румъния

Една от най-големите енергийни компании в света започва производство на авиогориво от рапица в Румъния

Продуктът ще помогне за намаляване на емисиите на CO2 от търговски полети

В момента компанията разработва фотоволтаични проекти в Румъния с обща мощност от 236 MW, от които 115 MW са в напреднал стадий на развитие. Портфолиото на Photon Energy включва фотоволтаични централи, изградени с общ капацитет от почти 92 MW в Австралия, Чехия, Унгария и Словакия. Разработва и проекти с допълнителен капацитет от над 790 MW в Австралия, Унгария, Полша и Румъния.

Основана през 2008 година от предприемачите Георг Хотар и Майкъл Гартнер, Photon Energy навлезе на румънския пазар през 2015 година, когато подписа договори за поддръжка на три слънчеви електроцентрали в северозападната част на страната.

Компанията е базирана в Амстердам и е листвана на фондовите борси във Варшава, Прага и Франкфурт, като се контролира от двамата основатели с кумулативен дял от около 71%.

Румъния е ключова цел за инвестиции в логистика и бизнес подкрепа от Европа

Румъния е ключова цел за инвестиции в логистика и бизнес подкрепа от Европа

Според ново проучване на EY