2007-а: Задимените интернет клубовете в приземните етажи на блоковете във всеки краен квартал се пълнят денонощно от "отбори", организирани от фенове на някои от най-хитовите компютърни игри, като Contunter Strike, Half-Life и Quake. Борбата е ожесточена, напрежението вибрира във въздуха, а залогът е на всичко или нищо.

2017-а: Същите тези гейм-маниаци са излезли от "дигиталните" светове и са влезли в реалния. Заключени в стая те имат един час да изпълнят най-важната си мисия досега - да свалят правителството, като не трябва да позволяват планът им да бъде разкрит от спецчастите.

Ако този сценарий ви звучи познато, значи вече сте били изправени пред загадките на едната от четирите пъзел стаи на мултиплекса "Менталист", отворил врати през август миналата година в столицата. В случай обаче, че "пъзел стая" не ви говори нищо, сега е моментът да промените това.

Концепцията за този тип забавление под формата на предизвикателство за ума е популярна още под термина "escape rooms". С други думи участниците са "заключени" в стая и имат между час и час и половина да намерят отговор на всички въпроси, за да "избягат" от нея. Притискани от изтичащите минути, те разплитат сложни загадки, търсят предмети и ги използват, за да се измъкнат от препятствията.

Калин Костов е основател на Mentalist Escape Room Multiplex, първият и единствен мултиплекс за пъзел стаи в България, както и на MedicHome, която предлага здравни услуги в домовете на хората. Той е изпълнителен директор и член на борда на директорите на "ЗД Евроинс живот" и "Евроинс-Здравно осигуряване" и притежава над 8-годишен мениджърски опит. 

Освен адреналин и разнообразни предизвикателства обаче пъзел стаите могат да се превърнат в успешен бизнес и за тази тяхна страна пред Money.bg разказва основателят на мултиплекса "Менталист" Калин Костов.

Калин Костов

Калин Костов

"Потенциалът ме привлече към този проект. Това е абсолютно нов, дори и в световен мащаб, бизнес. Първоначалната идея беше да купим международен франчайз, който да развием в България. Оказа се, че и в света е трудно да се намери компания, която сериозно да има такава дейност и да подкрепя свои партньори в други страни", разказва той и споделя, че първата крачка към решението не е била никак трудна заради огромните възможности, които предлага тази ниша на развлекателната индустрия.

За предимствата на escape стаите като бизнес

"Когато един бизнес е стартиращ, той дава възможност за ръст. Ако влезнем на пазара в момент, в който нещата вече са стабилни, можем по-скоро да очакваме спад. Така че мисля, че сега беше точният момент да стартираме проекта. Пазарът у нас и в Европа е на начален етап и се развива основно от хора, които гледат на бизнеса си повече като на хоби", смята Костов.

Стаите на "Менталист" са едни от всичките 80 в София или поне официално са толкова. Според Калин Костов реално работят дори по-малко от 40, като повечето от тях се развиват от фенове на игрите не като основно занимание, а като допълнителна дейност.

"Най-често няколко приятели се събират, правят си стая в не много подходящо, но бюджетно ориентирано място с малък офис. Смятам, че "Менталист" е нещо като следваща стъпка, като предлага повече стаи на едно място, атрактивна локация, игрите се сменят на определен период от време и така се генерират повече нови посетители", обяснява концепцията на мултипрекса той.

По думите на шефа на "Менталист" в момента този малък сегмент от развлекателната индустрия у нас наподобява на бума на бизнеса с кафенета преди десетилетия:

"На този етап бизнесът го сравнявам с кафе индустрията преди години. В началото на демокрацията всеки гараж беше кафене или малко магазинче. Точно там се намира и escape бизнеса сега - малки, самостоятелни, независими стаи, които имат живот около година и след това много от тях затварят.".

Предизвикателството пред предприемачите

Костов посочва и какъв е основният проблем на escape стаите - никой не сменя игрите, които си имат собствен "живот" в рамките на не повече от година. След това те започват да привличат все по-малко посетители и съответно да носят слаби приходи. А именно тук е конкурентното предимство на "Менталист".

"За една стая е важно игрите да се сменят често - нещо, което никой не прави у нас. Заради това си мисля, че бизнесът е с толкова кратък живот. Подмяната на една стая излиза скъпо. При нас моделът е друг - ние продаваме нашите. Когато една стая докаже, че има интерес към нея и набере достатъчно посещения, я продаваме, а ние на нейно място правим нова, докато старата ни генерира допълнителен приход", разкрива другата страна на бизнеса Калин Костов.

Пъзел стаите, като врата към различни светове

Откъде обаче тръгва всяка пъзел стая? От идеята за тема, разбира се, върху която се гради цялата игра. Има такива, при които участниците "пътуват" назад във времето, за да разгадаят някоя хилядолетна мистерия или пък са изпратени в бъдещето, за да предотвратят унищожението на човечеството.

Засега в първия по рода си мултиплекс у нас хората могат да открият четири стаи с напълно различни сценарии. За историята в една от тях беше загатнато още в началото. Всъщност тези, които се борят да свалят правителството, са героите от "Спецчасти срещу терористи".

"Тя е мултиплейър игра, каквато не сме чували да има другаде. При нея може да играе един отбор срещу стаята или два отбора един срещу друг, което е уникално като преживяване. Тази стая се използва много за тиймбилдинги", обяснява Костов и допълва: "В момента имаме и "Клиниката". В началото искахме да е хорър стая, но в крайна сметка я направихме трилър заради ниската възрастова граница.".

И въпреки че измислянето и създаването на сценарий за една escape стая изглежда доста сложно, се оказва, че с достатъчно опитни хора такава може да се изгради като идея и в рамките на няколко дни.

"Едно от нещата, с които се гордеем, е екипът, който успяхме да привлечем. Това са едни от първите създатели на пъзел стаи в София и сега те ръководят нашия отдел гейм-дизайнери. Една игра, като концепция, се генерира за 2-3 дни след задаване на темата. Последното доказателство е стаята, която направихме по заявка на Fox към сериала "Бягство от затвора", като концепцията беше готова за 2 дни", споделя Калин Костов.

Не по-малко атрактивна обаче е и темата за четвъртата стая, която предстои да отвори врати - "Проклятието на Траките". За да се гарантира автентичността й, по нея са работили съветници и консултанти археолози и историци, както и декоратори от "Ню Бояна".

Всеки месец през отделните стаи минават средно по 300 човека. Освен в стаите обаче посетителите на "Менталист" могат да играят и в клуба им за настолни или познати още като бордови игри. И ако тези, които все още не са опитали подобни забавления, смятат, че те се играят само от запалени геймъри, то съвсем не е така.

"Прави ни впечатление, че повече от 80% от играещите при нас го правят за първи път в живота си, а пазарът е огромен - все повече хора искат да излязат от виртуалното и да влязат в реалното забавление", убеден е Костов.

Колко струва да си отвориш escape стая?

"При нас има опция желаещите да отворят своя стая, да ползват изцяло нашата платформа, марката ни, сайта, фейсбук страницата и резервационната ни форма. Т.е. това е готов "Менталист" бранд, като базовата инвестиция започва от 20 хиляди лева и може да достигне 100 хиляди лева за мултиплекс като нашия", обяснява Калин Костов.

Зад всяка една стая обаче стоят екип от хора, които я "управляват", т.нар. гейм-мастъри, а това си е допълнителен разход, когато човек реши да изгради повече от една стая. От екипа на "Менталист" обаче са измислили начин как да избегнат оскъпяването.

"Колкото повече стаи се правят на едно място, се печели от размера. При нас е така, защото няколко стаи могат да се управляват само от един човек - нещо, което е уникално като модел в света, благодарение на създаден от екипа ни софтуер, който като инвестицията надхвърля неколкократно вложенията в която и да е стая", обяснява собственикът на мултиплекса.

По неговите думи освен това бизнесът може да бъде допълващ и да генерира приходи от иначе напълно неизползваеми активи. Пример за това е стаята, която от "Менталист" изграждат в столичния ParadiseCenter за дъщерната фирма на "Уолтопия" - "Фънтопия". "Там от напълно невзрачно място, което беше склад, генериращ единствено разходи, направихме игра, от която сега те правят приходи", казва Костов.

И кога ще успееш да излезеш на плюс?

Със сигурност обаче хората, които се колебаят дали да влязат в този бизнес, се питат колко бързо ще успеят да възвърнат първоначалните си вложения. По думите на Калин Костов това не отнема много време.

"Последната оферта, която пуснахме за същия мултиплекс като нашия, беше за общ бюджет за 6 стаи от 100 хиляди лева. Една стая, по наши изчисления, има приходи от 3000 лева на месец средно за цялата година. При 6 стаи, това са 18 хиляди лева. За 12 месеца самата инвестиция се връща неколкократно, ако се ползва нашия софтуер, защото той позволява да не се наема допълнителен персонал.".

След като първоначално успоредно с ръководенето на стаите от "Менталист" решават и да ги продават след определен период от време, в тях се появява едно съмнение.

"Моделът ни от продажба се разви до отдаване на стая под наем и това е нещо, което само ние правим в световен мащаб. За партньорите ни не е най-оптималното решение да закупят стая, при положение, че нейният живот трае една година. Какво да правиш след това с тези активи? Затова решихме, че е много по-добре да отдаваме стаите - нашият партньор я взема и когато достигне момента на зрялост, ние я заменяме с нова, а старата отива на друго място. Така се прави един чудесен бизнес, без да е нужно да се придобиват активи", разказва за идеята Калин Костов.

И изглежда планът им ще сработи добре, след като е изминала по-малко от година от отварянето на "Менталист", а вече има запитване от компания, която иска да направи същия мултиплекс в столицата, като франчайз.

"Сега водим разговори и с хотелска верига. Имаме запитване от Щатите от българи, които живеят там, но не бързаме да продаваме навън, защото това е свързано с допълнителни разходи за нас. Интерес има и от други наши сънародници в Испания. Напът е да излезем от София съвсем скоро", завършва с очакванията за бъдещото развитие на "Менталист" Костов.