Последствията за Alibaba от критичната реч на основателя ѝ Джак Ма продължават да се трупат. Регулаторите в Китай се подготвят да глобят компанията с невиждана досега в историята на страната глоба — по-голяма от платените от Qualcomm през 2015 г. $975 млн., пише The Wall Street Journal, цитирайки свои източници.

Alibaba е под прицела на Пекин от края на миналата година. Властите вече принудиха Ant Group, свързана с Alibaba, да направи редица промени в бизнеса модела си, които ще намалят значително печалбата ѝ.

За Alibaba ситуацията няма да е чак толкова тежка, тъй като Пекин не иска да срине технологичния гигант, който е популярен в цял свят — стига компанията да се дистанцира от устатия си основател и да приеме присърце партийните повели на комунистите, казват източници.

Alibaba ще трябва да прекрати и практиката "er xuan yi" — или "избери един от двамата", при която компанията наказва търговците, които използват и Alibaba, и конкурентна платформа за продажби.

Засега регулаторите все още не са взели решение и дали да накарат Alibaba да продаде част от активите си, които не са свързани с основната ѝ дейност. Когато решенията бъдат взети, те ще трябва да бъдат одобрени от партийните лидери.

Макар че ще заболят, тези мерки няма да навредят твърде сериозно на компанията. За разлика от Ant, на която регулаторите гледат като на заплаха за стабилността на финансовата система, Alibaba е смятана за "гордостта на Китай", а и е важна за икономиката ѝ. Около 780 млн. китайски потребители, или половината от населението, са направили поне една покупка през платформата през изминалата година.

През последната фискална година Alibaba отчете чиста печалба от $20 млрд., така че дори огромна глоба от над $1 млрд. няма да спре развитието ѝ. Тя дори ще бъде облекчение, тъй като в момента компаните, служителите и инвеститорите страдат от несигурността. Акциите на Alibaba изтриха над $200 млрд., или една четвърт от стойността си, от началото на регулаторните проверки и спирането на първичното публично предлагане на Ant.

Атаката срещу Alibaba идва в момент, в който лидерите на Китай преомислят позицията на интернет гигантите в страната. Компаниите, които разполагат с огромен обем данни, дълбоки джобове и достигат всеки аспект в живота на китайците, се смятат все повече за притеснение за националната сигурност.

Така дните, в които Пекин подкрепяше Alibaba, приключиха. Джак Ма, привърженик на Мао Дзъдун, възприе тактиката на бившия лидер "разделяй и владей" в отношенията си с властите. Сега тази стратегия се превръща в бреме за бизнеса.

В същия ден, в който разследващите влязоха в централата на компанията, представители на местните власти хвърлиха парче плат върху табелата на правителствена структура, която бе създадена две години по-рано с единствената цел да помага на Alibaba — знак, че подкрепата и специалното отношение вече са в миналото. А служителите на компанията вече смятат Ма за "най-големият източник на нестабилност".

Въпреки всичко, Пекин няма да иска да осакати компанията, която има и бързо развиващ се AI бизнес и е водещият китайски доставчик на облачни услуги — два сектора, които Китай смята за ключови за бъдещето си. Фактът, че Ма намали дела си в Alibaba до едва 5% също помага.

Урокът за компанията и служителите ѝ обаче е ясен: следвайте партията, а не своя основател.