Продажбите на нови автомобили в Китай през юли 2020 г. се увеличиха за четвърти пореден месец, сочи доклад на Китайската асоциация на автомобилните производители (China Association of Automobile Manufacturers, CAAM).

Според CAAM, която проследява реализациите на автомобилните дилърски центрове, миналият месец на най-големия автомобилен пазар в света са продадени 2,11 милиона леки превозни средства, което е с 16,4% повече спрямо година по-рано.

Пазарът на автомобили в Китай изплува от двугодишния си застой

Най-големият пазар на автомобили в света изплува от двугодишния си застой

Продажбите са се увеличили с 4,4% на годишна база през април

През май Китай отбеляза годишен ръст от над 10% в продажбите на нови автомобили. Това се подкрепя от активни мерки на правителството за стимулиране и постоянно възстановяване на търсенето на търговски превозни средства, отбелязва The Wall Street Journal.

CAAM поддържа прогнозата си за 10-20% спад на продажбите през 2020 г., но предупреди, че китайските вериги за износ и доставка могат да бъдат засегнати от друга вълна на коронавируса през есента или зимата.

Японският производител Nissan Motor Co. съобщи миналата седмица, че продажбите на автомобилите му в КНР през юли са се увеличили с 11,6% спрямо същия месец на миналата година.

SAIC Motor Corp., най-големият производител на автомобили в Китай, отчете 4% ръст на годишна база ръст на вътрешните продажби през юли.

Въпреки ръста на продажбите през юли, както автопроизводителите, така и дилърите разполагат с големи запаси от нереализирани превозни средства, заявиха от CAAM.

Продажбите на автомобили в Китай се сринаха с 80% за февруари

Продажбите на автомобили в Китай се сринаха с 80% за февруари

Най-големият автомобилен пазар на света е затруднен от разпространението на коронавирус

"Автомобилните дилъри все по-често ще се нуждаят от намаляване на цените през втората половина на годината, за да постигнат годишните си цели", заяви Китайската асоциация на търговците на автомобили (China Automobile Dealers Association, CADA) миналата седмица.

Продажбите на превозни средства, работещи с нови енергийни източници миналия месец са се увеличили с 19,3% в сравнение с юли миналата година - до 98 хиляди единици, според доклада на CAAM.

Американски производител на електрически превозни средства Tesla Inc. продаде 11 014 коли Модел 3, направени в Китай през юли, но съкращавайки с 26% продажбите от юни, според Китайската асоциация за пътнически автомобили.

Китай започва да субсидира закупуването на новите автомобили

Китай започва да субсидира закупуването на новите автомобили

Това е опит да се съживи отрасъла и икономиката изобщо