Renault, Nissan и Mitsubishi планират да назначат генерален секретар начело на тяхното партньорство, за да засилят сътрудничеството си и да рестартират съвместните си операции, пише Reuters.

Френският автомобилен гигант Renault се опитва да заздрави отношенията с японските си партньори, след стресовете вследствие на ареста на ръководителя на Nissan Motor Карлос Гон в Токио преди година по обвинения във финансови нарушения.

Скандалът прекъсна усилията за съвместно разгръщане на индустриални проекти и постигане на икономии в разходите, което е все по-жизнено необходимо заради по-слабото търсене на автомобили в световен мащаб.

Renault отново намали прогнозата за приходите и печалбата

Renault отново намали прогнозата за приходите и печалбата

Особен източник на притеснение за компанията е бизнесът в Турция и Аржентина

"Генералният секретар на алианса ще бъде ключов за координирането, а оттам и улесняването на няколко основни проекта, които трябва да бъдат стартирани, за да се ускори ефективността на бизнеса на компаниите в обединението", се посочва в съвместно изявление на групата.

Близък до Renault източник казва пред агенцията, че бъдещият генерален секретар вече е назначен и е франкофон, но не дава повече подробности в тази посока.

Новият ръководител на тристранното обединение ще докладва на оперативния съвет и на изпълнителните директори на алианса. Авторите на Reuters акцентират, че с това се цели отклонение от структурата, в която Карлос Гон беше "всемогъща фигура".

Друг източник от Renault пък казва, че бъдеща обща платформа за производство на електромобили ще бъде една от основните цели на борда на съюза.

Към момента Renault също търси нов главен изпълнителен директор. Финансовият ръководител Клотилде Делбос се пое управлението временно през октомври.

70% спад на печалбата на Nissan за второто фискално тримесечие

70% спад на печалбата на Nissan за второто фискално тримесечие

Компанията намали прогнозите си до края на финансовата година