Шефът на световния ИТ лидер Apple Тим Кук предупреди, че световната автомобилна промишленост е на границата на технологична революция. Той избегна преки отговори на въпроса: разработва ли неговата компания собствен модел кола?

„Трябва да се очакват огромни изменения в този отрасъл", каза Тим Кук на организирана от The Wall Street Journal технологична конференция в Южна Калифорния, пише Financial Times.

Според него автомобилната индустрия се намира в точката на преход към революционни, а не еволюционни изменения. Не говорейки за плановете на Apple да създаде собствен автомобил, той даде да се разбере, че серия технологични скокове дават рядката възможност на компании, извън автомобилния бизнес, да навлязат в него.

По думите на Кук, програмното осигуряване става все по-важен компонент на автомобила, а автономното управление ще придобие в скоро време огромно значение. Появата на електромобилите представлява заплаха за традиционните производители, доколкото много важни технологии в тази сфера не се базират на концепцията на двигателя с вътрешно горене, смята той.

Изданието припомня, че по сведения на запознати с философията на Apple, компанията събира екип от автомобилни експерти, което показва намерения в областта на автомобилното производство. Върви информация, за проекта „Титан", който подготвя производството на собствена електрическа кола към 2019 година.

В настоящия момент, подчертава Кук, главна задача на Apple е да се завоюва вниманието и благосклонността на автомобилистите да използват системата CarPlay. Тя позволява да се включи iPhone като важно информационно, комуникационно и развлекателно устройство на автомобила.

Шефът на Apple отбеляза, че собствените мултимедийни системи на автопроизводителите засега не впечатляват. И това дава възможност на технологичните компании да навлязат в този пазар.