Японската Sony ще премести своята европейска централа от Великобритания в Холандия, за да си спести усложнения, свързани с Brexit. Компанията смята, че така ще избегне митническите проблеми, причинени от излизането на Обединеното кралство от ЕС, според AFP.

Sony e поредната голяма компания, която се премества от Острова на континента заради Brexit. Преместването няма да постави в опасност персонала и настоящите дейности на производителя на електроника във Великобритания, уверяват от компанията.

Обединеното кралство е на път да напусне Европейския съюз през март, но Лондон и Брюксел все още не са постигнали споразумение.

Японският премиер Шиндзо Абе изрази загриженост по повод на Brexit по време на скорошно посещение във Великобритания. Според него напускането може да навреди на японските компании, които имат около 150 000 служители на Острова.

Великобритания губи 12 500 фирми и 66 000 работни места без сделка за Brexit

12 500 фирми и 66 000 работни места. Толкова ще изгуби Островът без сделка за Brexit

Фирмите от Лондон и югоизтока ще са по-потърпевши, заради редовната търговия с Европа

Компаниите за електроника се оттеглят

Говорителят на Sony Такаши Ийда заяви пред AFP, че решението ще направи Sony "компания, базирана в ЕС", така че общите митнически процедури ще се прилагат за европейските операции на Sony, след като Великобритания напусне блока.

Конкурентът Panasonic вече премести централата си в Амстердам, най-вече заради данъчни проблеми, които може да създаде Brexit, пише BBC.

И двете компании твърдят, че е малко вероятно решението да има значително въздействие върху работните места във Великобритания.

Когато Panasonic обяви решението си, той каза, че "от 30 души ще бъдат засегнати по-малко от около 10 души".

Всички губят от от Brexit. Но Холандия е сигурна, че ще спечели

Всички губят от Brexit. Но една европейска страна е сигурна, че ще спечели

Все повече британски компании се местят в "Ниската земя"

Банките също се местят

Няколко японски фирми, включително MUFG, Nomura Holdings, Daiwa Securities и Sumitomo Mitsui Financial Group, заявиха, че планират да преместят основните си бази в ЕС от Лондон.

Японската банка Norinchukin обяви по-рано този месец, че ще създаде изцяло притежавано дъщерно дружество в Холандия в отговор на Brexit и други икономически промени в Европа.

Натискане на спирачките

Редица японски производители на автомобили също изразиха загриженост относно въздействието на все по-вероятния "твърд" Brexit.

Toyota предупреди, че напускането без сделка засегне инвестициите й и ще я принуди временно да спре производството в завода си в Бърнастън.

Honda вече обяви шестдневно спиране през април, за да планира "всички възможни резултати, предизвикани от логистиката и граничните въпроси".