Италия е напът да приеме закон, който ще накара супермаркетите да даряват за благотворителност непродадените хранителни стоки. Тя ще стане втората европейска държава, която въвежда подобен ход, след като Франция прокара закон през февруари, който забранява на магазините да изхвърлят или развалят непродадените хранителни продукти.

Законът получи широка подкрепа и се очаква да бъде приет от Долната камара на парламента в понеделник преди финално гласуване в Сената на републиката.

За разлика от Франция, която налага до 75 000 евро глоба на супермаркетите, за които е установено, че изхвърлят храна, Италия иска да предостави на компаниите стимули, за да даряват храна и да помогнат в усилията за справяне с проблема на страната с хранителните отпадъци, възлизащ на 12 милиарда евро.

Глоби до 75 000 евро във Франция за супермаркети, ако изхвърлят храна

Глоби до 75 000 евро във Франция за супермаркети, ако изхвърлят храна

Нов закон  изисква тя да се дарява за благотворителност или за животни  

В момента всеки италиански бар, ресторант или супермаркет, който иска да раздава хранителни продукти, трябва предварително да декларира даренията.

Вместо това новата законодателна инициатива ще предлага намаления на таксите за смет, които ще варират в зависимост от това колко голямо е дарението, което правят фирмите, предаде The Local.

Министърът на земеделието на Италия Маурицио Мартина заяви пред италианския вестник La Repubblica: „Правим така, че да е по-удобно за компаниите да даряват, вместо да изхвърлят. В момента възстановяваме 550 милиона тона излишна храна всяка година, но искаме да стигнем до един милиард през 2016 година”.

Идеята става все по-популярна в Европа. Неотдавна Дания отвори първия си супермаркет, който продава непродадена храна, дарена от супермаркети и компании с намалена цена.