Алкохолът в наши дни не е само пиене, в него има много бизнес, много геополитика и много... екология. Това се вижда от актуалните данни на Съвета по дестилирани алкохоли в САЩ, който показва кои са най-популярните спиртни напитки в страната.

Контекст: САЩ е вторият най-голям алкохолен пазар в света, който генерира икономическа активност за 200 млрд. долара на година. В сектора в страната са заети 1,7 млн. души.

САЩ са изправени пред недостиг на алкохол

САЩ са изправени пред недостиг на алкохол

Причината е недостатъчният брой стъклени бутилки

От бранша посочват, че през 2022 г. са запазили стабилност въпреки икономическите предизвикателства - оборотите се увеличават с 5,1%, обемите - с 4,8%.

През изминалата година за първи път концентратите изпреварват бирата по приходи на американския пазар.

Детайли: През 2022 г. водката е все по-колеблива на първото си място по генерирани приходи на фона на все по-голям ръст на алкохолите, произведени от агаве (текила и мескал), а американското уиски остава далеч на трето място.

  • Водката е генерирала приходи в размер на 7,2 млрд. долара, което е спад с 0,3% на годишна база. Обемът на доставките е около 692 млн. литра, което също е по-малко в сравнение с 2021 г.
  • На второ място по приходи са текилата и мескала с 6 млрд. долара, което е скок с цели 17,2% - и то при доставки от само около 270 млн. литра, което е ръст с 11,5%.
  • Още през 2021 г. американското уиски загуби второто си място по приходи и сега завършва челната тройка с 5,1 млрд. долара и 280 млн. литра доставки, което е лек ръст на годишна база.

От друга страна: Текилата води до главоболие - и то не само за нейните любители, но и за околната среда. Според мексиканското законодателство, тя се прави от синьо агаве, което се отглежда в един от щатите в страната. Мескалът е с малко по-голям толеранс към суровината, но и в двата случая е необходима сериозна логистика, която най-често се реализира с камиони, отбелязва Time в свой материал.

Собственикът на Johnnie Walker купи бранда текила на Джордж Клуни

Собственикът на Johnnie Walker купи бранда текила на Джордж Клуни

Сделката е за до 1 милиард долара

Все по-голямата популярност на тези алкохоли влияе зле на генетичното разнообразие, тъй като производителите се насочват към конкретни видове, изискващи освен всичко друго и повече пестициди. След това от цялото растение се откъсват листата и те се обработват на огън или пара, за да се освободи богатият на захари нектар, който след това ферментира и се дестилира.

Това е процес, който генерира много отпадъци - на литър текила отговарят около 5 кг пулпа и 10-15 литра силно киселинна течност, която при неправилно депониране може тежко да замърси както почвата, така и водните източници.

Bacardi купува луксозната текила Patron за $5.1 милиарда

Bacardi става втората най-голяма компания за алкохол в САЩ

Производителят разширява клиентелата си по света

На този фон, водката може да се прави навсякъде от различни зърнени култури, цвекло или картофи, а вредните емисии при производството ѝ са сходни с тези на текилата - около 3 кг въглероден диоксид на литър.