Турските власти са взели решение да забранят зареждането и техническото обслужване на самолети американско производство от Русия и Беларус, съобщи турското специализирано издание AirportHaber. По данни на изданието, забраната засяга работата на седем руски, един беларуски и един ирански авиопревозвач (самолетите на последния изпълняват полети до Руската федерация).

Отказът за зареждане на руски самолети в Истанбул е потвърден от източници на "Комерсант", досега само за два самолета. "Работим по решение на проблема", казва един от събеседниците. Вече се обмисля междинно презареждане на руските самолети в Сочи, но през лятото там би възникнал проблем поради натовареността на летището.

С колко пътнически самолети разполага Русия

С колко пътнически самолети разполага Русия

Предвижда се доставка и на нови самолети за "Аерофлот"

По данни на турски медии, ограничението ще засегне общо 44 самолета, 15 от които - на "Аерофлот". А в санкционният списък на САЩ спрямо руската авиация от август миналата година, са включени общо 183 руски самолети, основно Boeing, но има и малък брой Airbus (с двигатели на GE).

"Аерофлот" съобщи, че авиокомпанията "извършва полети до градовете на Турция в нормален режим, по разписание, в рамките на обявената програма за полети".

Големи авиокомпании "приземяват" самолети заради ... недостиг на двигатели

Големи авиокомпании "приземяват" самолети заради ... недостиг на двигатели

Проблеми възникват при по-новите модели двигатели

Както се посочва в материала на AirportHaber, зареждането с гориво и други услуги са забранени за частни, товарни, пътнически и чартърни самолети, които съдържат повече от 25% американски компоненти и летят от и до Русия и/или Беларус.

Припомняме, че в края на януари излезе информация на WSJ, че още в края на миналата година пpeдcтaвитeл нa Mиниcтepcтвoтo нa тъpгoвиятa нa CAЩ e пpeдyпpeдил Typция, чe aĸo cтpaнaтa пpeдocтaвя ycлyги нa pycĸи aвиoĸoмпaнии c aмepиĸaнcĸи caмoлeти, щe пocлeдвaт глoби и други санкции.

САЩ настояват Турция да не обслужва самолети Boeing на руски авиокомпании

САЩ настояват Турция да не обслужва самолети Boeing на руски авиокомпании

Засега няма отговор от турска страна

А сега, по данни на турското издание AirportHaber, за посочените ограничителни мерки е настояло в специално писмо Бюрото по индустрията и сигурността на Министерството на търговията на САЩ.

В началото на март турските митнически власти са започнали да отхвърлят транзитни декларации за стоки, чието съдържание е в санкционните списъци на ЕС. А вчера руският посланик в Анкара е съобщил за "известно затягане на правилата за превоз на стоки", но до този момент руските превозвачи успяват да намерят изход от тази ситуация.