Нетната печалба на Credit Suisse се изстреля до 1,6 млрд. франка (1,27 млрд. долара) през второто тримесечие, което е ръст с 24% на годишна основа. Все пак това е по-нисък темп на нарастване от този за първите три месеца, когато печалбата нарасна със 75% спрямо периода януари-март 2019 г.

Все пак най-голямата швейцарска банка се представи значително по-добре, отколкото анализаторите очакваха. Консенсусната прогноза беше нетната ѝ печалба да възлиза на 838,9 млн. франка.

Същевременно банката е заделила 568 млн. франка, за да покрива потенциалните загуби от необслужвани кредити през първото тримесечие, а през второто тази сума е почти двойно по-ниска - 296 млн. франка. От Credit Suisse посочват, че сумата, натрупана като запаси към края на първото полугодие, е 12 пъти по-голяма от средната за последните 10 години.

Печалбата на Credit Suisse нарасна със 75% през първото тримесечие

Печалбата на Credit Suisse нарасна със 75% през първото тримесечие

Очаква се обаче постъпленията на всички големи банки в Европа да се сринат за цялата година

Капиталът от първи ред през второто тримесечие се покачва с 0,4 процентни пункта на тримесечна основа до 12,5%. Приходите също растат, като за периода достигат 6,2 млрд. франка спрямо 5,58 млрд. франка преди година, а заедно с тях и дивидентите от акциите на банката - 11% спрямо 9,7% през 2019 г.

Все пак от Credit Suisse ще осъществят някои структурни промени. Сред тях ще е създаването на глобално инвестиционно поделение, което ще обедини съществуващите дивизии за влагане в активи и за инвестиции. Освен това тя ще имплементира нова програма, с която ще спестява по 400 млн. франка годишно, като се очаква тя да влезе в сила до 2022 г.

"Тези мерки са правилни за допълнителното заздравяване на интегрирания ни бизнес модел, като ние сме глобален лидер в управление на богатството със силни инвестиционни способности", каза главният изпълнителен директор на банката Томас Готщайн.

Разследват ръководството на Credit Suisse за корпоративен шпионаж

Разследват ръководството на Credit Suisse за корпоративен шпионаж

Бившият оперативен директор на банката подаде оставка, след като пое отговорност