Huawei Technologies се противопоставя на водената от САЩ кампания да го изтласка от големите пазари, настоявайки, че все още е на път да поведе света към въвеждането на 5G технологията.

"Въпреки усилията на пазарите, които създават страхове около Huawei, използвайки политиката, за да се намесват в растежа, клиентите продължават да ни се доверяват и да продължат да работят с нас и да изграждат мрежи с нашите технологии", пред репортери заместник-председателят Кен Ху в кампуса на компанията в Донгуан.

Ху изрази увереност, че технологията на компанията е "значително по-напреднала" от тази на конкурентите й с 12 до 18 месеца, a Huawei има по-добри възможности за привличане на нови клиенти. "Това е като състезание по бягане. Ние водим", категоричен бе Ху, цитиран от CNN Business.

Канада арестува финансовия шеф на Huawei и вбеси Китай

Канада арестува финансовия шеф на Huawei и вбеси Китай

Уанджоу Менг е разследвана от САЩ за нарушаване на санкциите срещу Иран

Huawei е подписала 25 търговски договора за 5G, малко над 22-та, които китайският технологичен гигант обяви през ноември. Компанията е доставила повече от 10 000 базови станции за мобилни комуникации от пето поколение, обяви Ху, но без да разкрива подробности за клиентите, пише Reuters.

Пресконференцията идва няколко седмици след като финансовият директор на компанията Мън Уанджоу беше арестувана в Канада по искане на САЩ, което се отрази негативно и на световните финансови пазари.

Случката задълбочи проблемите на китайската компания, която е практически блокирана от американския пазар, а Австралия и Нова Зеландия също отхвърлиха предложението й за изграждане на 5G мрежи с мотива, че оборудването й може да бъде използвано от китайските власти за шпионаж.

Заплаха ли е Huawei за сигурността на Европа?

Заплаха ли е Huawei за сигурността на Европа?

Някои подозират китайския гигант в шпионаж, други силно разчитат на продуктите и услугите му

Арестът на Мън не отслаби решителността на Huawei да се превърне в най-големия доставчик на смартфони и оборудване в света. Бизнес операциите остават нормални и висшите ръководители се придържат към международните си планове за пътуване. "Вчера бях в самолета", сподели Ху. 

Компанията многократно и настоятелно повтаря, че Пекин да няма никакво влияние върху нея. Huawei комуникира с правителствата по света по отношение на независимостта на своите дейности, уверяват от дружеството.

Китайската компания има проблеми и във Великобритания, където най-големият телеком почти се отказа от услугите й, тъй като представляват риск за националната сигурност.

Най-големият британски телеком BT Group изхвърля Huawei от мрежите си

Водеща световна икономика отхвърли Huawei

Причината е обичайната - опасения за националната сигурност

Страната е един от най-големите международни пазари на Huawei, който планира да похарчи 2 млрд. долара за разсее опасенията на британските власти, според източници на Reuters.

Huawei е най-големият доставчик на телекомуникационно мрежово оборудване в света и вторият по големина производител на смартфони, с приходи от около 92 млрд. долара през миналата година.

За разлика от други големи китайски технологични фирми, тя получава половината от приходите си от чужбина. Компанията обяви, че очаква постъпленията й да надхвърлят 100 млрд. долара през тази година, нараствайки с 8.7% на годишна база.