Цифровите валути на централните банки (CBDC) имат определени ползи за потребителите и за държавите, които ги внедряват, но освен това улесняват навлизането на платформите като Binance на нови пазари. Затова и компанията е позитивно настроена към този тип решения и ги третира като още един потенциален актив, с който може да работи. Това стана ясно от думите на представители на Binance пред журналисти.

Контекст: CBDC са цифрови пари, установени като такива с правителствена наредба. Издават се от държавата и са законно платежно средство.

ЕЦБ: Намаляването на използването на пари в брой е сигнал за необходимост от цифрово евро

ЕЦБ: Намаляването на използването на пари в брой е сигнал за необходимост от цифрово евро

Въвеждането на цифровото евро "ще повиши международната роля на еврото"

Сред плюсовете им са по-бързата скорост на транзакции и по-лесното проследяване на незаконна дейност. Съществува и технологичната възможност CBDC да има "умни" функционалности, като опасенията на критиците са, че така ще започне въвеждане на "програмируеми пари", които правителството ще може да казва на гражданите как да харчат.

Отношението на Binance към този тип разработки е важно, тъй като това е най-голямата борса за дигитални активи в света с над 70% пазарен дял, 128 млн. потребители и 65 млрд. долара оборот на ден.

ЕЦБ: Цифровото евро би било допълнение към парите в брой

ЕЦБ: Цифровото евро би било допълнение към парите в брой

"Прототипът" на дигиталната валутата ще бъде представен през 2023 година

Към момента напълно работеща цифрова валута на централната банка няма, но множество държави експериментират в тази посока. На равнище ЕС се работи по проект за цифрово евро, като от Европейската централна банка бяха категорични, че то няма да представлява "програмируеми пари" или своеобразен ваучер.

Детайли: CBDC може да е следващата стъпка от трансформацията на парите след камъните, златото, кеша и банковите карти, коментира в отговор на въпрос на Money.bg мениджърът на Binance за България Веселин Георгиев.

Дигиталните портфейли с цифрови юани набъбват, но използването им изостава

Дигиталните портфейли с цифрови юани набъбват, но използването им изостава

Китайската дигитална валута засега не оправдава очакванията

По думите му този тип решения действително имат потенциал както за добро, така и за зло, но, ако са като дигиталното евро, от Binance са склонни да ги подкрепят. Той все пак уточни, че "проектът е на много ранно ниво" и тепърва ще има разговори с институциите.

Руски банки осъществиха първи транзакции в цифрови рубли

Руски банки осъществиха първи транзакции в цифрови рубли

Само банки и борси ще имат право да влизат законно на пазара на криптовалути в Русия

Айнур Исбасинова от екипа на Binance посочи, че в родния ѝ Казахстан в момента е в ход пилотен CBDC проект с участието на централната банка на страната. "Ние сме по-скоро позитивно настроени", отбеляза тя.

Снимка 615198

Източник: Явор Николов

Още нещо: Binance има лиценз в 15 държави, като България не е сред тях. По думите на Георгиев причината за това е, че у нас "в момента няма регулаторна среда за крипто". Според него обаче това ще се промени на общоевропейско равнище след вчерашното приемане на регламента MiCA (Markets in Crypto Assets Regulation).

Сега компаниите от сектора имат 18 месеца, за да приведат бизнеса си в съотвествие с новите разпоредби - включително и у нас.

Снимка 615197

Източник: Явор Николов

"Европа за първи път е по-напред от целия свят - пропуснахме 2 онлайн революции, но сега ще хванем третата. Ние сме най-големият пазар, който първи създаде регулаторна рамка за криптоиндустрията", посочи той. По думите му Binance и индустрията като цяло подкрепят регулациите, защото гарантират сигурност на пазара.

Предстои европейска регулация за криптоактивите

Предстои европейска регулация за криптоактивите

На този нормативното регулиране на многомилиардния криптопазар бе напълно логична мярка, по която от три години насам работят всички европейски институции

Той даде пример с Франция, която създаде свое законодателство още преди MiCA и в момента там има процъфтяваща стартъп екосистема, включително и с български крипто компании, които са преместили бизнеса си там.

Шанс за пазари като европейския или азиатския се появява заради политизирането на крипто темата на места като САЩ. Според Исбасинова вероятно много компании ще напуснат американския пазар.

От друга страна: Всяка проява на оптимизъм в света на дигиталните активи е в дебелата сянка на много тежката 2022 г., белязана от фалита на борсата FTX. Според Binance, обаче, вече се наблюдава стабилно възстановяване.

"Колкото и гадно да звучи, това, което се случи с FTX, беше добре за оздравяването на индустрията в дългосрочен план. Очевидно FTX не е управлявана по правилен начин и от това пострадаха потребителите. Пострада цялата екосистема", отбеляза Георгиев.

Активите на американците в Binance са застрашени - ето защо

Активите на американците в Binance са застрашени - ето защо

Крипто борсата е изправена пред сериозна заплаха

Според него "ако не се беше случило това, нямаше да има proof of reserve (доказателство от страна на борсите, че парите на потребителите са гарантирани)". Binance излезе и с инициатива към цялата индустрия за по-голяма прозрачност и по-малки рискове с парите на вложителите, като реакциите са "много позитивни".

Binance са обработили трансфери за $346 млн. на ударена от САЩ крипто борса

Binance са обработили трансфери за $346 млн. на ударена от САЩ крипто борса

Bitzlato е свързвана с кибератаки, заобикаляне на санкциите срещу Русия и друга незаконна дейност

От Binance категорично отхвърлят обвиненията, че също са непрозрачни и допускат лоши практики в бизнеса си. "Имаме много сериозни системи за сигурност, които надминават банковите като технология", категоричен беше Георгиев.

Той посочи, че много обвинения срещу платформите като Binance са резултат от неразбиране на технологията, по която работят.

Колко стабилна е Binance в действителност?

Колко стабилна е Binance в действителност?

Общите изходящи потоци вероятно са били от $6 милиарда до $8 милиарда

"В блокчейн, когато изпратиш транзакция, тя е необратима. Ако терорист има портфейл в тази борса, никой не може да спре транзакцията. Най-важното е какво става след получаването на тази транзакция - не можем да я спрем, но после можем да я замразим. Имаме екип от 850 души, които разследват, част от тях са с по 8-10 години стаж в "Европол" или със стаж в американските тайни служби. Сътрудничим си с правоохранителните органи, отговорили сме на над 10 000 запитвания", обясни той.