Разширяването на вътрешното производство и създаването на нови работни места бяха едни от целите, които Доналд Тръмп си постави по време на предизборната си кампания. Сега пред него стои задачата да превърне обещанията си в действия.

Новоизбраният президент неколкократно обвинява американските технологични гиганти, че произвеждат продуктите си извън границите на Щатите. В основна мишена за него се превърна Apple, която прави своите смартфони в Китай.

И въпреки че се появиха слухове, че технологичният гигант и един от основните му доставчици, Foxconn, обмислят тази идея, тя е наистина трудна за осъществяване. В свой доклад от New York Times дават обяснения защо.

Доналд Тръмп може да се закани на няколко пъти да ревизира търговските отношения с Китай, но американската корпорация е зависима от решенията на Пекин. Според информацията властите в азиатската държава "ухажват" Foxconn и съответно Apple с милиарди долари.

Изглежда новите модели iPhone наистина ще се правят в САЩ вместо в Китай

Изглежда новите модели iPhone наистина ще се правят в САЩ вместо в Китай

Ключов доставчик за Apple потвърди, че ще разриши операциите си в Щатите

Местната управа в Джънджоу, наричан "градът на iPhone", предлага широк кръг от стимули за производствената база на Foxconn там. В завода се правят по половин милион смартфона на ден, което означава, че приблизително половината устройства на Apple са произвеждани там.

Детайлите по схемата са били разкрити от поверителни документи, с които са се сдобили от New York Times. В доклада има един ключов цитат, който може би обяснява цялата причина защо Apple няма да премести производството си в САЩ.

"Ситуацията в Джънджоу показва, че Китай не само осигурява много работна ръка, но също така дава стимули, каквито САЩ или друго място не биха могли да предложат", се казва в документа.

В друго изследване на Qq се посочва, че дори Apple и Foxconn да вземат решение за преместване на операциите си в Щатите, за много други по-малки доставчици на корпорацията това няма да е възможно. Основно причината за това се крие във по-високите оперативни разходи и тези за персонал.