Да смениш работното място след дълга кариера там е като да сложиш точката на брак - до този извод стига Каси Козирков, след като преживява и двете. В серия от публикации бившият главен учен по решенията на Google разказва кои са най-големите предизвикателства, които е срещнала при опита да отвори нова страница в професионален план.

"Когато се задържиш на едно място за 10 години, повечето малки подробности са оправени. Имаш си екип, в който всеки е специалист в това, в което е най-добър. Имаш достатъчно пространство, за да кроиш големи и интересни планове. Когато напуснеш, откриваш всички дреболии и бюрократщина във вселената. Всичко са формуляри, формуляри и още формуляри", пише Козирков.

7 умения на високоефективните хора

7 умения на високоефективните хора

Да бъдеш успешен е умение: Какъв подходи да приложите в работата и в личния си живот, за да го постигнете

За нея най-трудното при напускането се свежда до две големи кризи:

  • Страхът от загуба на професионална идентичност;
  • Информационната асиметрия.

"Твоето БЪДЕЩЕ" е обща платформа на Webcafe.bg и Money.bg за кариерно развитие, която свързва талантите с бизнеса.

Какво знаем и какво не знаем?

Не е лесно решение да се откажем от дадена роля в кариерата или личните отношения без ясен план какво следва, но въпросът не опира само до смелост.

"Информационната асиметрия е реалност. Никой няма да ви каже за повечето от възможностите, докато не станете наистина в състояние да се възползвате от тях. Докато изглеждате ангажирани с работата си, просто няма да намерите голяма част от вариантите", пише Козирков.

Каси Козирков

Източник: GettyImages

Каси Козирков

По думите ѝ повечето от нас напускат твърде късно: "Стратегическият момент да си тръгнете е преди да усетите, че наистина трябва да го направите, преди непредвидените обстоятелства да са ви изритали от зоната ви на комфорт".

Това обаче е трудно - всички сме склонни да се затваряме в комфортния мек балон на стабилните живот и кариера.

Gen Z искат да се пенсионират на 61 - защо няма да им се получи

Gen Z искат да се пенсионират на 61 - защо няма да им се получи

Високите цени са огромен проблем за най-младите работещи хора

Чии приятели са моите приятели?

Козирков признава, че ненавижда неангажиращите разговори, които започват със "С какво се занимаваш?", казано в смисъла на "Ти кой/коя си - но ми го кажи по начин, по който лесно да ти сложа етикет" или, още по-зле, "Демонстрирай ми, че има защо да си губя времето с теб".

"Прекарваме големи части от живота си на работа и така кариерата и идентичността при повечето хора се преплитат. През по-голямата част от моя зрял живот съм била под знамето на разпознаваеми корпоративни или академични брандове. Това ми позволяваше, колкото и странна да бях, да мога да се презентирам както пред непознати, така и пред себе си. Никога не бях губила тази възможност - колкото и да ми се иска да застана зад слогана "Няма значение какво другите мислят за теб", честно казано, нямах идея какво означава аз да си бъда -само- аз", пише тя.

Какви качества трябва да има "идеалният" служител – според работодателите

Какви качества трябва да има "идеалният" служител – според работодателите

Техниката STAR за провеждане на интервю за работа

Тази несигурност се простира не само на емоционално, но и на практическо равнище. Всеки от нас има своя мрежа от професионални контакти. Дали обаче те намират ценност в нас заради това, което представляваме или по-скоро им е важен нашият работодател? Дали хората търсят нашето мнение заради способностите и опита ни или защото местоработата ни дава тежест? Тези и още ред други въпроси притесняват Каси Козирков.

Тук и тя прави паралела с романтичните отношения и случващото се след края на брака - тези хора приятели ли са ми или са приятели на бившия/бившата; затварят ли се внезапно всички отворени врати?

Бившият топ учен от Google е категорична, че хората са склонни да виждат само най-големите позиции, роли, професии и компании и да им придават по-голяма важност, отколкото реално притежават. "Светът е препълнен с неща, с които човек може да се занимава и, колкото и страшни да са заглавията, винаги има хора, които се опитват да постигнат нещо и се оплакват, че няма с кого да работят. Ще се изненадате с колко много можете да се ангажирате!", смята тя.