До края на годината години държавият енергиен гигант „Роснефт” може да изпревари по пазарна капитализация най-големия производител на природен газ в страната „Газпром”. Това очакват анализатори от Raiffeisen Bank, Otkritie Financial Corp. и Aton LLC, цитирани от Bloomberg.

Само преди осем години „Газпром” е била с 250 милиарда долара по-скъпа.  Днес разликата между двете енергийни дружества се е стопила до едва 2,6 милиарда долара.

Как руският петролен гигант „Роснефт” може да сложи край на западните санкции?

Как руският петролен гигант „Роснефт” може да сложи край на западните санкции?

Анализатор дава отговор на този въпрос

„Роснефт” може да навакса още по отношение на пазарната си капитализация и да изпревари „Газпром” до края на годината”, коментира Андрей Полишчук от московския офис на Raiffeisen Bank.  

След идването си на власт настоящият руски президент Владимир Путин заложи на петролната и газовата индустрия за възстановяването на страната след икономическия колапс през 90-те години. Така двете дружества с държавно участие се превърнаха в център на руската икономика и на политиката на Кремъл.

Колко точно е важен петролът за руската икономика?

Колко точно е важен петролът за руската икономика?

Експерти отговарят на този въпрос

В своята публикация от Bloomberg посочват, че от „Газпром” са отказали да коментират спада на пазарната си стойност. От компанията посочват, че „в дългосрочна перспектива фирмата ще запази своята финансова стабилност”.

Междувременно през февруари излезе информация, че Москва планира да пусне за частична приватизация седем стратегически държавни компании, за да намали негативния ефект на западните санкции върху икономиката.

Тогава стана ясно, че сред дружествата е енергийният гигант „Роснефт”, както и най-голямата в света компания за транспорт на нефт „Транснефт”. Сред планираните за раздържавяване фирми са още „Алроса”, авиопревозвачът „Аерофлот”, „Ростелеком”, „Совкомфлот”, както и руските железници.