43 665 леи или над 9150 евро средно инвестират технологичните компании в Румъния в целия процес по интервюиране и наемане на един Ит специалист. Това изчисляват експертите от училището по програмиране в Централна и Източна Европа Software Development Academy (SDA), цитирани от изданието Romania Journal. 

В тази сума влизат различни компоненти - от предварителната подготовка на процеса по подбор, през пускането на рекламни кампании за набиране на кадри в социални мрежи, като LinkedIn, анализиране на получените автобиографии на кандидатите и интервюирането им.

Експертите включват в тази сума още разходите за обучение на новонаетия специалист, включително загубата на продуктивност при служителите, които водят тези обучения, както и поне 3-месечния период на адаптирането им към работата в компанията.

Също така при направените изчисления се има предвид заплатата на един специалист "Човешки ресурси", която е средно 5418 леи или над 1100 евро (средно 50 леи на час), както и средната брутна заплата на ИТ специалист, която възлиза на 10 840 леи или над 2270 евро.

"Този разход ще продължи да нараства през следващите години, тъй като дефицитът на ИТ специалисти се задълбочава. Очакваме до края на 2020 година в Румъния да има недостиг на 40 000 и 50 000 ИТ специалисти. Това допълнително ще увеличи разходите за наемането на един човек", посочват от SDA.

"Вече не е изгодно отделите по човешки ресурси да търсят хора сред вече така или иначе съществуващата група от професионалисти на пазара. Компаниите трябва да започнат да търсят свежи ИТ таланти другаде", посочва главният изпълнителен директор на SDA за Румъния Пьотр Мазур.

По неговите думи алтернатива в тази посока са обученията за преквалифициране, които позволяват на специалисти от други сектори да си намерят работа в технологичната сфера.

Софтуерната индустрия в Румъния е 5 пъти по-голяма по приходи от тази в България

Софтуерната индустрия в Румъния е 5 пъти по-голяма по приходи от тази в България

В съседката ни компаниите са генерирали оборот от 5,4 милиарда евро при 1,3 милиарда евро у нас

Към края на 2018 година над 17 000 е броят на компаниите в софтуерната индустрия в северната ни съседка, като към този период общи приходи надхвърлят 5,4 милиарда евро при такива от 4,9 милиарда евро за предходната. В сравнение с 2007 година бизнесът е отчел растеж от 150%, а от 2016 година насам - с 5,4%.

За сравнение можем да кажем, че румънските софтуерни компании са генерирали 5 пъти по-големи приходи от тези в България. Според Барометъра за състоянието на софтуерната индустрия на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) за миналата година оборотът на фирмите от бранша у нас е в размер на 2,54 милиарда лева или около 1,3 милиарда евро.

Какви заплати получават програмистите в България?

Какви заплати получават програмистите в България?

Родните разработчици живеят по-добре от колегите си във Великобритания, показва проучване