Американският автомобилен гигант Ford Motor съкращава около 3000 работни места от глобалната си работна сила, като с този ход се надява да намали все по-нарастващите си разходи. Това е и част от усилията за преструктуриране под ръководството на главния изпълнителен директор Джим Фарли.

Ford започна да уведомява работниците за съкращенията този понеделник, потвърди пред CNBC говорител на компанията. Съкращенията са за 2000 платени позиции и 1000 работни места в офиси на компанията в САЩ, Канада и Индия.

Ford съкращава хиляди заради електромобилите

Американски автомобилен гигант съкращава хиляди заради електромобилите

Очаква се концернът да обяви съкращаването на повече от 4000 работни места през следващите седмици

Пренасочване на ресурси и овладяване на високите разходи е новата стратегия на автомобилната компания и тя ще я следва, заяви говорител на Ford. Защото в противен случай компанията ще е неконкурентоспособна спрямо традиционните и новите си конкуренти.

Действията на Ford за съкращаване на разходите са последните от поредица от усилия на автомобилните компании да намалят разходите и броя на служителите на фона на висока инфлация и опасения за потенциална рецесия.

Към края на миналата година Ford има 186 769 служители в световен мащаб, като 90 873, или 48,7% от тези работници се намират в САЩ. Под ръководството на Фарли, който стана главен изпълнителен директор през октомври 2020 година, Ford преминава през мащабна трансформация на компанията, наречена Ford+, която включва планове за намаляване на структурните разходи с 3 милиарда долара до 2026 година.

Ford инвестира още $3,7 милиарда в електрификация

Ford инвестира още $3,7 милиарда в електрификация

Предвижда се производство на нов Mustang