Глобалните технологични производители Intel и Samsung Electronics имат за цел да възобновят пълната работа на своите заводи във Виетнам до края на месец ноември, съобщава Bloomberg. Според двете компании това би могло да осигури серозно облекчение в световните вериги за доставки. Отделението на Nidec Sankyo в Хо Ши Мин - производител на четци за магнитни карти и микромотори, също се стреми да се върне към пълната си работа до месец. 

"Saigon Hi-Tech Park помага на своите наематели, много от които в момента работят с около 70% капацитет, да могат работят изцяло следващия месец", заяви заместник-управителят на парка Ле Бих Лоан.

Intel ще инвестира $95 милиарда за производство на чипове в Европа

Intel ще инвестира $95 милиарда за производство на чипове в Европа

Компанията очаква пазарът на автомобилни чипове да се удвои до края на десетилетието

Тя не уточни подробно какви са конкретните стъпки, които прави бизнес паркът, особено за връщането на многото работници, избягали по родните си места.

Технологичният парк е дом на десетки фабрики, които произвеждат компоненти или предлагат различни услуги за световни компании. Много фирми, работещи в Saigon Hi-Tech Park, са загубили около 20% от своите експортни поръчки през юли и август.

Коронавирусните инфекции се повишиха във Виетнам през последните месеци и това доведе до ограничения за придвижване, правителствени изисквания за осигуряване на място за спане на работници и дори затваряне на производството на някои компании.

През юли Samsung спря 3 три от своите 16 обекта в Saigon Hi-Tech и намали работниците си наполовина.

Samsung с 53% ръст на печалбата на фона на недостига на чипове

Samsung с 53% ръст на печалбата на фона на недостига на чипове

Компанията не е печелила толкова от 2018-а година насам