Преди година Конгресът в Съединените американски щати одобри огромни данъчни облекчения с убеждението, че корпорациите ще използват спестените средства за добри каузи - нови заводи, нови работници, ново оборудване, повишена ефективност, повече проучвания и така нататък.

"Това ще промени играта за американския бизнес", заяви тогава министърът на финансите Стивън Мнучин.

Каква е равносметката година по-късно?

Инвестициите на най-големите публични компании от S&P 500 са се покачили с 19 процента за първите три тримесечия на 2018 г., достигайки почти $975 милиарда, сочат данни, цитирани от The Washington Post. Те не включват хилядите други публични и частни компании. Увеличението на разходите за проучване и разработка достига 34 процента, или $175 милиарда за същия период.

В същото време демократите и други критици на президента Доналд Тръмп посочват друга важна статистика: увеличените разходи за обратно изкупуване на акции, което може да повиши цената им.

Общо $579 милиарда са били вложени в обратно изкупуване на акции през първите три тримесечия на 2018 година, като се очаква до края на годината да подобрят рекорда, поставен през 2007 г., от $589 милиарда.

Първа е Apple, която до 30 септември е изкупила собствени акции за почти $64 милиарда. Следват Qualcomm ($34 милиарда), Cisco ($19 милиарда), Oracle ($18 милиарда) и Bank of America ($15,8 милиарда).Уорън Бъфет също е похарчил почти $1 милиард за акции от Berkshire Hathaway, въпреки че милиардерът в миналото не беше почитател на тази операция.

Корпоративна Америка не харчи за нищо толкова много, колкото за собствените си акции

Корпоративна Америка не харчи за нищо толкова много, колкото за собствените си акции

Обратното изкупуване през 2018 година може да надхвърли $1 трилион

Apple изкупува множество собствени акции, но и инвестира много в своя бизнес. През 2018 г. компанията е похарчила $14,2 милиарда за проучване и разработка - с 23 процента повече от миналата година. Капиталовите разходи достигат $16,7 милиарда.

Преди дни производителят на iPhone съобщи, че ще инвестира $1 милиарда в изграждането на втори корпоративен кампус в Остин, като той ще може да побере 15 000 служители. Компанията обеща, че ще инвестира общо $350 милиарда в САЩ през следващите пет години.

Дивидентите също растат. По данни за първите 11 месеца на годината те достигат нов рекорд от $420 милиарда, надхвърляйки миналогодишните $419,7 милиарда, които също бяха рекордни.